Bavorské město Tegernsee odebralo až teď Hitlerovi čestné občanství

Bavorské město Tegernsee odebralo až teď Hitlerovi čestné občanství Zdroj: Wikipedia.org

Sbohem, Adolfe. Bavorské Tegernsee zrušilo Hitlerovo čestné občanství. Po 83 letech!

Malebné městečko Tegernsee se nachází v Bavorských Alpách kolem 50 kilometrů od Mnichova a v minulosti bylo považováno za jeden z ideálů německého nacismu. Těžko ale říci, proč místní městská rada zrušila až tento měsíc, tedy po 83 letech od jeho udělení, čestně občanství zrůdného Adolfa Hitlera.

Argumenty, proč bylo Hitlerovo čestné občanství zrušeno po tak dlouhé době, přitom nezní od místních obyvatel, těch je 3700, příliš přesvědčivě.

Starosta Johannes Hagn novinám Tegernseer Stimme řekl, že zastupitelé chtěli „dohnat ztracený čas“.

Bavorsko měl Hitler v obliběBavorsko měl Hitler v oblibě|vintag.es

Členové městské rady se vymlouvali ještě podivněji. Čestné občanství prý bylo v Německu automaticky zrušeno těm lidem, kteří byli po druhé světové válce usvědčeni z válečných zločinů. Stalo se tak na základě rozhodnutí vítězných mocností, které zemi okupovaly. Jenže Hitler nebyl odsouzen jako válečný zločinec, takže na něj se nařízení nevztahovalo…

Podle výkladu některých německých měst čestné občanství končí, když dotyčná osoba zemře. Hitlerovi prý proto nebylo co odebírat.

V dobách nacismu kolem 4000 německých měst udělilo Hitlerovi podobný titul. Symbolické bylo, že hlasování v Tegernsee o odebrání čestného občanství nacistickému vůdci bylo stejně jednomyslné, jako jeho někdejší udělení před 83 lety.