Norbert Hofer

Norbert Hofer Zdroj: Profimedia.cz

První kolo rakouských prezidentských voleb ovládl populista Hofer

V prvním kole prezidentských voleb v Rakousku s nečekaně velkým náskokem dnes zvítězil kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer, kterého podle předběžných výsledků zveřejněných agenturou APA podpořilo 36,4 procenta voličů. Těsný souboj o druhé místo, a tedy i o postup do rozhodujícího druhého kola vyhrál expředseda strany Zelených Alexander Van der Bellen, který získal 20,4 procenta hlasů. Kandidáti vládní koalice - sociálních demokratů a lidovců - naopak zcela propadli, a komentátoři proto výsledky označili za senzaci, která bude znamenat radikální otřes pro politickou scénu.

V konečných výsledcích zatím nejsou započítány korespondenční hlasy, jichž bylo odevzdáno 640.000 a které se budou sčítat v pondělí. Podle odborníků ale konečné výsledky nijak zásadně neovlivní.

Protože ani jeden z šestice kandidátů nezískal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů nutnou k tomu, aby mohl vítěz vzejít už z prvního kola, uskuteční se souboj dvou nejsilnějších uchazečů ve druhém kole 22. května. Pětačtyřicetiletý Hofer se v něm utká s dvaasedmdesátiletým Van der Bellenem, který nakonec získal jen o necelé dva procentní body více hlasů než bývalá předsedkyně nejvyššího soudu Irmgard Grissová.

Reprezentanti vládních stran utrpěli debakl: kandidát sociálnědemokratické strany (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna Rudolf Hundstorfer a uchazeč koaliční lidové strany (ÖVP) Andreas Khol získali shodně jen 11,2 procenta hlasů. Faymann proto výsledky označil za zklamání a řekl, že je z nich smutný. Nechce z nich ale vyvozovat žádné personální důsledky.

Přesvědčivé vítězství zástupce krajní pravice je velmi překvapivé, protože předvolební průzkumy mu přisuzovaly jen kolem 24 procent hlasů. Pro Svobodné tak jde na celostátní úrovni o nejlepší volební výsledek za více než půlstoletí jejich existence. Předseda FPÖ Heinz-Christian Strache v první reakci řekl, že jde o "historický výsledek", díky němuž se v Rakousku přepíší dějiny a začínají "politicky zcela nové časy".

"Jsem velice vděčný a plný pokory. Výsledek v tomto rozsahu jsem vůbec nečekal," řekl podle agentury APA ve volebním centru ve vídeňském Hofburgu Norbert Hofer.

Komentátoři v prvních reakcích hovořili o "šokujícím" výsledku, a to zejména s ohledem na velmi malé zisky vládních stran. Lidovci a sociální demokraté, kteří se po dlouhá desetiletí střídají v Rakousku u moci a nyní společně tvoří koaliční vládu, jsou totiž poprvé od druhé světové války z boje o křeslo v Hofburgu vyřazeni. Podle analýz k jejich porážce přispěla zejména nespokojenost voličů s neměnností politické scény, a to zejména v souvislosti se zvládáním uprchlické krize. V druhém kole ale budou karty rozdány zcela nově, upozornila předsedkyně strany Zelených Eva Glawischnigová. Předpokládá se totiž, že voliči neúspěšných kandidátů podpoří spíše Van der Bellena, než Hofera.

Volební účast dnes dosáhla kolem 68,1 procenta. Byla výrazně vyšší než před šesti lety, kdy přišlo hlasovat 53,6 procenta voličů a dosavadní sociálnědemokratický prezident Heinz Fischer obhájil svůj mandát už v prvním kole.