Prezident Erdoğan - ilustrační snímek

Prezident Erdoğan - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/AP

Turecko zadrželo nizozemskou novinářku za urážku prezidenta

Turecké úřady zadržely na několik hodin nizozemskou novinářku tureckého původu Ebru Umarovou na západě země kvůli kritice tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle agentury AFP nizozemské ministerstvo zahraničí záležitost pozorně sleduje a reportérku po jejím zatčení kontaktoval nizozemský premiér Mark Rutte. Nejde o první případ, kdy má i zahraniční novinář potíže s tureckými úřady kvůli kritickému hodnocení Erdoganova politického působení.

Umarová nedávno napsala ostrou kritiku hlavy státu v nizozemském listu Metro. Na svém twitterovém účtu uvedla, že byla zadržena kvůli svým výrokům proti Erdoganovi na této internetové sociální síti. Po propuštění informovala, že je sice na svobodě, ale nemá povoleno opustit turecké území. Turecké úřady odmítly záležitost komentovat.

Od Erdoganova nástupu do prezidentské funkce v srpnu 2014 vedou turecké orgány téměř 2000 soudních řízení proti umělcům, novinářům i dalším občanům, včetně nezletilců, pro urážku hlavy státu. Vesměs se postižení dopustili kritiky prezidentova autoritářství nebo ho obvinili z neschopnosti.