Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Reuters

Obama vyzdvihl "odvážný postoj" Merkelové k migrační krizi

Americký prezident Barack Obama pochválil "odvážný postoj" kancléřky Angely Merkelové a mnohých dalších Němců k uprchlické krizi, během níž do Německa jen loni dorazil více než milion běženců. Obama se tak vyjádřil v rozhovoru pro dnešní německý list Bild.

"Myslím, že postoj kancléřky Merkelové v uprchlické krizi, stejně jako mnoha Němců, byl odvážný," řekl prezident Spojených států, podle kterého Merkelová prokázala "skutečné morální a politické vedení".

"Německo by nemělo samo - nebo několik dalších států - nést celé břímě (krize)," dodal Obama, podle kterého "nedávná dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem (o migraci) byla krokem ke spravedlivějšímu rozdělení této odpovědnosti".

Obama, který v neděli navštíví průmyslový veletrh v severoněmeckém Hannoveru, se v pondělí zúčastní "neformálního setkání" s Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a premiéry Británie a Itálie Davidem Cameronem a Matteem Renzim. Jednat s nimi má o "významných mezinárodních otázkách".

Americký prezident vyslovil názor, že s Merkelovou se míra angažovanosti Německa na mezinárodní politické scéně zvýšila a že země teď hraje "větší roli". Obama v tomto ohledu ocenil jako "rozhodující" německou účast na jednáních o íránském jaderném programu nebo na přípravě loňské pařížské dohody o boji proti klimatickým změnám.

Obama také řekl, že Merkelová byla s to zajistit "zachování evropské jednoty během ruské agrese proti Ukrajině". Merkelovou označil za "strážkyni Evropy". Podle něho jde o pragmatickou političku, která se zaměřuje na to, čeho je skutečně možné docílit.

"Když něco řekne, tak si to i myslí. Když řekne, že něco udělá, udělá to. Důvěřuji jí," prohlásil Obama s tím, že je "hrdý, že Angela je jeho přítelkyně".