Donald Trump.

Donald Trump. Zdroj: ČTK

Trump se zastal menšiny: S Cruzem se hádá o veřejné toalety

Veřejné toalety v Severní Karolíně pronikly až do americké prezidentské kampaně, když se dva hlavní republikánští kandidáti pustili do sporu, zda mají mít transsexuálové právo vybrat si záchod podle svého přesvědčení. Zatímco miliardář Donald Trump se pro mnohé překvapivě zastal sexuální menšiny, konzervativní senátor Ted Cruz jeho slova kritizoval.

Severokarolínští zákonodárci nedávno přijali zákon, který mimo jiné vyžaduje, aby lidé používali veřejné toalety odpovídající pohlaví, které mají uvedené v rodném listu. Proti tomu se bouří nejen obhájci práv sexuálních menšin, ale rovněž řada veřejných osobností. Své koncerty v tomto státě zrušili například Bruce Springsteen, Bryan Adams či kapela Pearl Jam.

Trump se proti normě označované jako "záchodkový zákon" vyslovil během čtvrteční zastávky své kampaně ve státě New Jersey. Praxe, která byla před přijetím zákona, podle něj byla bezproblémová. "Skoro nikdo si na to nestěžoval. Lidé jdou na ten záchod, který jim připadá pro ně vhodnější. Nebyly s tím žádné potíže," prohlásil Trump, který byl dosud znám spíše svými slovními výpady proti menšinám.

Jeho slov se vzápětí chopil představitel konzervativního evangelického křídla Republikánské strany Cruz. Trump se podle něho dává do služeb "politické korektnosti", což je slovní spojení zvedající velké části republikánských voličů tlak. Sám Trump tato dvě slova ještě nedávno označoval za hodnotu demokratů, s níž je třeba skoncovat.

"Dospělí muži, cizinci, by neměli být o samotě na toaletách s malými děvčaty," varoval Američany před možným dopadem svobodného rozhodování transgenderových osob Cruz, který zákon označil za vítězství "zdravého rozumu". Trump se podle něho začíná názorově přibližovat demokratům.

Dosavadní lídr pořadí kandidátských hlasů úterním vítězstvím v newyorských primárkách posílil své dříve klesající šance na zisk 1237 delegátů, kteří by mu zajistili prezidentskou nominaci. Komentátoři se shodují, že Trump v posledních dnech po obměně svého týmu ubral ve veřejných vystoupeních na agresivitě a oprostil se od dříve běžných urážek svých soupeřů. Také postoj v "záchodkovém sporu" považují někteří za vějičku pro umírněnější voliče, kteří by se mu mohli hodit v případném souboji s očekávanou demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou.