Dieselgate - ilustrační foto

Dieselgate - ilustrační foto Zdroj: Automobile Italia, CC BY 2.0

Dolary - ilustrační foto
Volkswagen podváděl při emisních testech
Auto ne, děkuji, raději půjdu pěšky. - Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Dieselgate: Volkswagen se chce vyhnout soudu, nabízí 5000 dolarů každému zákazníku

Skandál německé automobilky Volkswagen, která se přiznala k falšování testů na emise, pokračuje návrhem na mimosoudní vyrovnání. Výrobce navrhuje dát každému zákazníkovi s dotyčným softwarem pět tisíc dolarů a doufá, že se vyhne hromadné žalobě, informuje Die Welt.

Do dnešního dne měl podle nařízení amerického soudce Charlese Breyera přijít Volkswagen s návrhem, jak odškodnit statisíce majitelů aut, kteří si v USA pořídili vozidlo s podvodným softwarem. Návrh automobilky byl odsouhlasen americkými autoritami, nicméně neřeší všechny problémy. Jen Volkswagenu trochu uvolňuje ruce, aby se mohl vypořádat s obří aférou. Kromě pěti tisíc každému zákazníkovi by německý gigant samozřejmě hradil svolání a modifikaci vozů dle zákona.

Míč je nicméně na straně žalujících. Ti se musejí rozhodnout, zda nabídku přijmou, jinak by spor mohl pokračovat u soudu; hromadné žaloby v USA mohou vynést ohromná odškodnění. A co víc, výše peněžní náhrady ve Spojených státech také může inspirovat klienty jinde na světě.

Skandál, který se provalil loni v září, se týká jedenácti milionů vozů po celé Zeměkouli. Software se spustil ve chvíli, kdy vozidlo procházelo emisními testy, a ukazoval lepší výsledky, než odpovídají realitě.

Manažeři Volkswagenu v poslední době vyvolali v Německu pozdvižení další, a to proto, že jakkoli uznávají, že nedostanou roční bonusy, jež činí významný podíl jejich odměn, celé, odmítají se jich navzdory diesegate vzdát zcela.