Kandidát Zelených - Alexander Van der Bellen

Kandidát Zelených - Alexander Van der Bellen Zdroj: Facebook

Norbert Hofer - kandidát Svobodné strany Rakouska
Nezávislá kandidátka - Irmgard Grissová
Zástupce socialistů - Rudolf Hundstorfer
Andreas Khol - kandidát lidovců
4
Fotogalerie

Politické zemětřesení v Rakousku: Bude prezident Zelený nebo proti EU? Velké strany v propasti

Postupná zemětřesení na politické mapě Evropy se brzy projeví i v Rakousku. Funkce prezidenta zde sice není v politice rozhodující, ale vše naznačuje, že dvě tradiční velké strany, sociální demokracie a lidovci, propadnou hned v prvním kole. Největší šanci postoupit do druhého kola má naopak kandidát Zelených, nezávislá zástupkyně a představitel euroskeptické strany Svobodných.

První kolo voleb se uskuteční 24. dubna a podle průzkumů má největší šance na postup do druhého kola (bude 22. května) šéf poslaneckého klubu Zelených Alexander Van der Bellen. Někdejší šéf Zelených vede podle všech průzkumů s 25 až 30 procenty. Strana je spíše vstřícnější k imigrantům, i když také požaduje, aby se jejich počet snížil. Loni přijalo Rakousko přes 90 tisíc uprchlíků a migrační krize prezidentskou kampaň hodně ovlivnila.

Na druhém místě je Norbert Hofer ze Svobodné strany Rakouska, jehož preference se pohybují mezi 20 až 25 procenty. Strana je silně euroskeptická a chce omezit počet migrantů. Hofer je se 44 lety nejmladším ze všech kandidátů.

Třetí nejvyšší preference má nezávislá Irmgard Grissová, bývalá prezidentka Nejvyššího soudu. Ta měla od 18 do 24 procent podporovatelů, ale v posledních dnech její podpora spíše rostla a má velkou šanci postoupit do druhého kola.

Naopak do propadliště podle všeho směřují kandidáti dvou tradičních největších rakouských stran – sociální demokracie a lidovců, kteří momentálně tvoří vládní koalici na celostátní úrovni. Zástupce socialistů  má pouze 14 až 16 procent podpory a lidovec Andreas Khol dokonce jen 10 až 13 procent.

Miliardář Richard Lugner, organizátor slavného vídeňského Plesu v opeře, má v průzkumech jen zanedbatelnou podporu 5 procent.