Bohuslav Sobotka má problém

Bohuslav Sobotka má problém Zdroj: ČTK/Reflex.cz

Kauza Lidový dům: Altner požádal soud o zablokování peněz na účtech ČSSD

Vítěz soudního sporu s ČSSD Zdeněk Altner požádal Obvodní soud pro Prahu 1, aby straně zakázal nakládat s penězi na jejích účtech. ČSSD zatím Altnerovi 337 milionů korun navzdory pravomocnému rozsudku zaslat nechce. Místopředsedkyně soudu Alena Novotná řekla, že soud může nařídit předběžné opatření, kterým zakáže disponovat s majetkem, zejména tehdy, pokud by byl ohrožen výkon soudního rozhodnutí.

Podle Radiožurnálu podal Altner žádost dnes ráno a soud má na vyřízení návrhu předběžného opatření sedm dní. Pro Altnerova právníka Václava Veselého byl tento vývoj překvapením. "O tom já nevím, já jsem nic takového nepodával," řekl.

Bývalý advokát Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se dovolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Sociální demokraté se prý obávají toho, že když peníze pošlou na Altnerovo švýcarské konto, definitivně o ně přijdou, i když jim dá Nejvyšší soud alespoň částečně za pravdu.