Delegace APF jela podpořit Bašára Asada.

Delegace APF jela podpořit Bašára Asada. Zdroj: Profimedia.cz

Evropský parlament pošle 10 miliónů na sraz neonacistů, účastnit se mají i Češi

„Jednota v rozmanitosti“ je oficiální heslo Evropské unie. Proto je zřejmě potřeba podporovat i xenofoby, s nimiž zároveň Brusel bojuje. Evropský parlament tak například podpořil velkou letní akci nadace Europa Terra Nostra ve Stockholmu, od níž vedou stopy k Dělnické straně sociální spravedlnosti či slovenskému uskupení Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Jak upozornil švédský časopis Expo, Evropský parlament v lednu odhlasoval dotaci 400 tisíc eur (přes deset miliónů Kč) pro nadaci Europa Terra Nostra. Ta bude kromě jiného v létě organizovat ve Stockholmu akci, na kterou má zamířit i řada organizací, jež se inspirují nacismem a fašismem, popírají holocaust nebo podporují ruského prezidenta Putina a syrského diktátora Asada. Například Aliance pro mír a svobodu, která sdružuje pár antiglobalistických, nacionalistických či antisionistických hnutí.

Magnus Söderman, jeden z hostitelů letního srazu a ideolog švédského neonacismu, například kdysi prohlásil, že „Adolf Hitler byl moudrý a skvělý člověk, vzor, který měl velké srdce a chtěl pro svět to nejlepší“.

V roce 2014 sice Evropský parlament zpřísnil pravidla pro podporu a financování politických stran, ale nacionalistické seskupení Aliance pro mír a svobodu ji pořád dostává.

Ve vedení Aliance najdeme i Tomáše Vandase, předsedu české Dělnické strany sociální spravedlnosti. K organizaci se přidala i strana slovenského župana Mariána Kotleby, která se nedávno dostala do slovenského parlamentu. Což je vzácnost, poslance má z aliance právě jen Kotleba a řecký Zlatý úsvit, plus Národnědemokratická strana Německa (NPD) má jednoho zástupce v europarlamentu.