Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Profimedia.cz

Zaorálek: Kvóty nefungují, proto je nepodporujeme

Česko odmítá povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU proto, že je přesvědčeno o tom, že takový systém nefunguje. Zároveň je proti tomu, aby otázka čerpání peněz z evropských fondů byla spojována s řešením migrační krize. Na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě to dnes řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

"Máme problém souhlasit s povinnými kvótami. Jsme přesvědčeni, že to nefunguje. Pro politiky je nemožné vysvětlovat lidem, že musejí akceptovat tento závazný systém, když lidé vidí, že migranti nechtějí zůstat v Česku," uvedl Zaorálek. Dodal, že ČR je připravena podílet se na řešení migrační krize na principu dobrovolnosti a že nemůže souhlasit s tím, aby se do Česka dostaly tisíce migrantů bez kontroly.

Veřejnost podle ministra také sleduje, že země s většími zkušenostmi s migranty nedokážou zvládnout integraci přistěhovalců do společnosti. Zaorálek v této souvislosti zmínil bruselskou čtvrť Molenbeek, kde žije početná komunita přistěhovalců a kde belgická policie v březnu zadržela Salaha Abdeslama, označovaného za jediného přeživšího pachatele loňských teroristických útoků v Paříži.

 

"Jak mohu vysvětlit obyvatelům České republiky, že jsme schopni zvládnout tok lidí lepším způsobem než mnohem zkušenější státy v této oblasti - Francie, Německo nebo Británie?," položil si Zaorálek řečnickou otázku.

Podle ministra nelze spojovat postoje evropských zemí k migrační krizi s penězi z evropských fondů, přičemž takové postoje označil za zcela pomýlené. "Není možné srovnávat proud lidí s tokem peněz," řekl Zaorálek.

 

Šéf české diplomacie rovněž odmítl kritiku, že Česko nehodlá projevit solidaritu při řešení migrační krize. Česká republika a další země visegrádské skupiny, do které patří také Maďarsko, Polsko a Slovensko, podle něj opakovaně ukázaly, že jsou připraveny pomoci například balkánským zemím.