Dilmě Rousseffové hrozí sesazení. O jejím setrvání v prezidentské funkci rozhodnou poslanci

Dilmě Rousseffové hrozí sesazení. O jejím setrvání v prezidentské funkci rozhodnou poslanci Zdroj: ČTK/AP/Eraldo Peres

Dilma Rousseffová je prezidentkou od roku 2011, v roce 2014 byla zvolena znovu
Dilma Rousseffová s papežem Františkem
Pokud bude Rousseffová odvolána, dočasně ji nahradí viceprezident Michel Temer
3
Fotogalerie

Parlament o víkendu rozhodne o brazilské prezidentce. Srazit vaz jí může rozpočtová machinace

Brazilský nejvyšší soud zamítl žádost vlády o zastavení procesu sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. V neděli tak o jejím odvolání budou hlasovat poslanci. Důvodem je obvinění Rousseffové z rozpočtových machinací, kterými si měla dopomoci k štědrým předvolebním výdajům během své předloňské volební kampaně.

Proti žádosti ministra spravedlnosti o zastavení procesu se dnes vyjádřilo nejméně sedm z deseti členů Nejvyššího federálního soudu. Poslanci, kteří tak budou o sesazení brazilské prezidentky hlasovat, začnou zasedat už dnes. Zahájit proces odvolání prezidentky doporučil v pondělí zvláštní výbor dolní sněmovny brazilského Kongresu.

Viceprezident ve hře

Pokud poslanci dvoutřetinovou většinou (342 z 513 hlasů) žalobu proti Rousseffové schválí, postoupí proces Senátu. Bude-li souhlasit i Senát, v němž k tomu stačí nadpoloviční většina hlasů, nahradí prezidentku na 180 dní dosavadní viceprezident Michel Temer.

Během této lhůty má Senát v čele s předsedou nejvyššího federálního soudu rozhodovat o definitivním sesazení prezidentky, které pak už musí schválit dvě třetiny senátorů. Pokud se tak stane, bude až do konce roku 2018, než budou nové volby, stát v čele státu Temer. Neodsouhlasí-li sesazení dvě třetiny senátorů, Rousseffová se znovu ujme funkce a dokončí svůj mandát.

Opozice, k níž se v březnu přidala Strana brazilského demokratického hnutí (PMDB), dosavadní hlavní koaliční partner Rousseffové Strany pracujících (PT), založila plánovanou ústavní obžalobu na tvrzení, že prezidentka porušila zákon o fiskální disciplíně, když svévolně upravovala rozpočet, aby měla na velkorysé předvolební výdaje v předloňské kampani. V souvislosti s obviněním proti Rousseffové v polovině března ve 160 městech po celé Brazílii protestovalo na milión lidí. Ti navíc kromě jiného levicové političce vyčítali, že kampaň údajně financovala z korupčních příjmů spojených s hlavní ropnou firmou Petrobras.  

Sama prezidentka tvrdí, že obvinění proti její osobě jsou lživá a pokus o její odvolání je snahou o státní převrat. Její politický mentor a předchůdce ve funkci Luiz Inácio Lula da Silva v reakci na hlasování výboru prohlásil, že je výsledkem tlaku podnikatelských elit, které si přejí odvolání prezidentky, na zákonodárce. Lula, který sám čelí vyšetřování kvůli údajnému přijímání úplatků, hájil prezidentku na mnohatisícové demonstraci na její podporu v Riu de Janeiro.

Nástupnická řeč

Celou situaci ještě v pondělí okořenil únik nahrávky řeči, kterou si případný dočasný nástupce Roussefferové viceprezident Temer připravoval na okamžik, kdy převezme po odvolávané hlavě státu moc. "Potřebujeme vládu národní spásy a národní jednoty. Musíme sjednotit všechny politické strany a všechny strany musí být připraveny ke spolupráci, aby vyvedly Brazílii z této krize," říká Temer na nahrávce, jejíž pravost potvrdili agentuře Reuters jeho poradci s tím, že se do médií dostala nedopatřením.

Bývalá politická vězeňkyně Rousseffová zahájila svůj druhý mandát před rokem a čtvrt. Její popularitě ale uškodily korupční skandály její vlády. Podle průzkumu společnost Datafolha z konce února si počínání prezidentky pochvaluje pouze 11 procent dotázaných. Více než dvě třetiny Brazilců si přejí její odchod.