Obchody na svátky zavřou.

Obchody na svátky zavřou. Zdroj: Aljona83 (CC BY-SA 3.0)

Sváteční zákaz obchodů? Místo sedmi dní jen tři

Větší obchody asi budou muset zůstávat povinně uzavřeny jen o třech svátcích, nikoli o sedmi, jak navrhoval Senát. Sněmovna dnes po rozsáhlé debatě předlohu horní komory o omezení prodejní doby zmírnila. Provozovatelé budou muset podle sněmovního návrhu zavírat na Nový rok a na dva vánoční svátky 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou moci být otevřeny do 14:00. Předloha nyní míří k posouzení senátorům.

Podle původního senátního návrhu měly mít obchody zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. A tak se možná ze Senátu zákon vrátí zpět poslancům s pozměňovacím návrhem, který bude rozsah svátků opět rozšiřovat.

Zákaz prodeje se ale i ve schválené podobě nebude vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zavřít však budou muset zastavárny, sběrny nebo bazary.

Poslanci přistoupili na pozměňovací návrh Romana Kubíčka (ANO), který zákaz proti senátní podobě zmírnil na tři svátky. Zástupce předkladatelů senátor František Bublan (za ČSSD) s tím nesouhlasil. "Spokojen s tím nejsem, protože je to redukovaný výsledek. V podstatě téměř kopíruje současnou praxi. Ale je tady ještě prostor v Senátu to nějak obohatit o další dny, aby to mělo nějaký význam," řekl Bublan novinářům.

Poslanci nejprve tento návrh neschválili, hlasování však zpochybnil Michal Kučera (TOP 09 a Starostové) a na druhý pokus už ho přijali. Před závěrečným hlasováním si však klub KDU-ČSL vyžádal přestávku na poradu. Po ní požádal poslanec KSČM Josef Šenfeld o revokaci usnesení, jímž sněmovna Kubíčkův návrh schválila. Vyvolalo to ale rozsáhlou debatu, která vyvrcholila tím, že místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) po poradě se sněmovními legislativci prohlásil všechny pozměňovací návrhy za odhlasované a poslanci už jen hlasovali o zákonu jako o celku.

Pro zákon nakonec hlasovalo 90 poslanců. Podpořili ho sociální demokraté, komunisté, lidovci i dva poslanci z klubu Úsvitu. Naopak vládní hnutí ANO hlasovalo proti němu stejně jako poslanci ODS, TOP 09 a Starostů a také většina nezařazených poslanců.