Suchoj SU-24

Suchoj SU-24 Zdroj: Michael Sandberg, US Navy

Provokuje Rusko? V úterý simulovaly taktické bombardéry útok blízko amerického torpédoborce

Dva ruské taktické bombardéry Su-24 v úterý 12. dubna simulovaly útočné přelety v blízkosti amerického torpédoborce USS Donald Cook v mezinárodních vodách Baltského moře, uvedla agentura Reuters.

Při celkem jedenácti přeletech byly stroje Suchoj Su-24 tak blízko, že způsobily brázdu na vodní hladině, uvedl představitel amerického námořnictva. Letadla nenesla viditelné zbraně, dodal. Také ruská helikoptéra KA-27 Helix přelétla sedmkrát okolo torpédoborce a pořizovala snímky. „Loď se pokusila je kontaktovat rádiem, ale ruská letadla neodpověděla,“ řekl pod podmínkou anonymity Američan.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest k události řekl: „Tento incident… je zcela v rozporu s normami, podle se kterých armády chovají, když si jsou nablízku, ať už v mezinárodních vodách, nebo ve vzduchu.“ Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov nesouhlasí, Rusko prý „jednalo v souladu s mezinárodními pravidly", řekl agentuře TASS.

V Pobaltí nyní NATO plánuje vojenské cvičení, největší ve východní Evropě od konce studené války. Tento incident nebyl v místě první – už v pondělí 11. dubna přeletěly také dva suchoje zhruba dvacetkrát okolo USS Donald Cook, v úterý se ovšem více přiblížily a doprovodila je helikoptéra.