KOMUNISMUS – „nejoriginálnější náboženství“ minulého století

KOMUNISMUS – „nejoriginálnější náboženství“ minulého století Zdroj: Isifa.com

Mount Rushmore, Lenin
Lenin
2
Fotogalerie

Pohřbít, nebo draze udržovat? Rusové řeší, co s mumií Lenina

Náklady na udržování mumifikovaného těla praotce Sovětského svazu, Vladimira Iljiče Lenina, přicházejí Ruskou federaci draho. Podle zveřejněných informací vyjde v roce 2016 jeho “údržba” v přepočtu na zhruba pět miliónů korun. Je jeho udržování vůbec ještě žádoucí, nebo by si přední ruský bolševik zasloužil konečně spočinout v klasické hrobce?

Lenin zemřel na následky mrtvice v roce 1924. Od té doby leží jeho tělo v centru Moskvy, ve zvláštním mauzoleu, které bylo zhotoveno nejprve jako provizorní, a později jako stálé místo revolucionářova posledního odpočinku.

 

Údržba Leninova těla je ale drahá, což vyplývá z čísel, která dnes uveřejnila ruská prezidentská ochranka (FSO), která má údržbu prominentních ostatků na starosti. Je otázka, zda je taková investice účelná. Přestože mauzoleum i nyní láká řadu návštěvníků, podle zprávy ČTK si většina ruské veřejnosti přeje, aby tělo již nebylo vystaveno v mauzoleu všem na očích, nýbrž aby spočinulo v rodinné hrobce, kterou má Leninova rodina v Petrohradě.