Volodymyr Hrojsman

Volodymyr Hrojsman Zdroj: ВАДИМ ЧУПРИНА (CC BY-SA 4.0)

Petro Porošenko při státních oslavách.
Zničené tanky v Novorusku, totiž na východě Ukrajiny.
Arsenij Jaceňuk.
Zničené tanky v Novorusku, totiž na východě Ukrajiny.
Petro Porošenko, prezident-oligarcha.
5
Fotogalerie

Příští ukrajinský premiér? Zřejmě Volodymyr Hrojsman, Porošenkův “věrný spojenec”

Desátého dubna oznámil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk z vládní strany Blok Petra Porošenka svůj odchod z funkce předsedy vlády. Mluvčí klubu slíbil, že nový premiér bude znám již tento týden. A v souvislosti s touto funkcí se stále častěji hovoří o Volodomyru Hrojsmanovi, současném předsedovi ukrajinského parlamentu. Kdo je pravděpodobný nový ukrajinský premiér?

Osmatřicetlietý spolustraník Arsenije Jaceňuka se narodil ve středovýchodní části Ukrajiny, ve městě Vinnycja, podle níž je pojmenována také jedna z ukrajinských oblastí. Ve městě se Hrojsman v roce 2005 stal také starostou, když již o tři roky dříve byl poprvé zvolen do vinnycijské městské rady. Pochází z židovské rodiny, což později vzbudilo pozornost ruských státních médií.

BBC, Rádio Svobodná Evropa i další zpravodajské weby se shodují, že Hrojsman patří k mužům věrně stojícím za prezidentem Petrem Porošenkem. Když se stal po roce 2014 v první Jaceňukově vládě ministrem pro místní rozvoj, přemístil se definitivně z komunální politiky na celostátní úroveň. Stal se členem strany Blok Petra Porošenka. Nebylo to poprvé, kdy byl Hrojsman členem politické strany - ještě v době svého starostování byl členem populární strany Svědomí Ukrajiny.

Výrazněji bylo jméno Hrojsman slyšet již jednou. Když byl jmenován předsedou ukrajinského parlamentu, ozvaly se hlasy ukrajinského židovského společenství, že tímto krokem budou definitvně “zavřena ústa” ruským státním médiím, která často upozorňovala na antisemitský ráz první Jaceňukovy vlády. Spekulace, že byl Hrojsman jmenován do funkce právě proto, že je Žid, se v kuloárech před třemi lety často objevovaly.

V současné době je Hrojsman nejčastěji zmiňovaným politikem, který by po Jaceňukovi mohl převzít úřad. Zda se jím opravdu stane, bude zřejmě známo ještě tento týden. Mluvčí Bloku Petra Porošenka sice oznámil, že tento muž novou vládu sestaví na 99 procent, zatím ale není nic jasné. Opoziční blok se vyjádřil ve smyslu, že nechce, aby se “veškerá moc kumulovala v rukou prezidenta Porošenka”, což se, uvádí, v době Jaceňukova premiérství přesně dělo.