Makáme! Ehm ...

Makáme! Ehm ... Zdroj: web

Makáme, sliboval Babiš. Ale vládní koalice oddaluje spoustu návrhů zákonů, tvrdí TOP 09

Od nástupu k moci toho Andrej Babiš moc nedokázal. Jeho rozpočet se neliší od těch předchozích, a to přesto, že dnes ekonomika roste. Na rozdíl od ekonomiky za jeho předchůdců. To znamená, že Babiš sklízí výsledky práce předchozí vlády, má to lehčí a jeho úspěchy - kde nic, tu nic. Podařilo se mu prosadit "balkánské" opatření v podobě evidence tržeb, a tím seznam jeho výsledků končí.

Babiš musí spoléhat, že na jeho předvolební billboardy s hrdými nápisy: "Makáme!" lidé zapomněli. Do toho teď opoziční klub TOP 09 a Starostů přišel s inventurou nedokončené práce a pohled to není hezký.

Opozice kritizuje postup jednání Sněmovny. Poslanec František Laudát upozornil na dnešní tiskové konferenci na desítky poslaneckých norem, o nichž v dolní komoře ještě ani nezačala debata. Některé z nich přitom poslanci podali i před dvěma lety.

"Koalice cíleně projednává jen některé zákony, další nechává takzvaně u ledu. Považujeme za nepřijatelné, aby například návrh na změnu ústavy čekal na projednání dva roky," uvedl Laudát. Frakce TOP 09 a Starostů bude podle něho apelovat na koaliční strany, aby situaci řešily.

Na úvodní kolo debaty čeká podle statistiky, kterou klub poskytl novinářům, na devět desítek návrhů zákonů, z toho pět desítek poslaneckých. Pod dvěma desítkami z nich jsou podepsáni poslanci klubu TOP 09 a Starostů.

Z poslaneckých návrhů podaných před dvěma lety Sněmovna dosud nezačala jednat podle statistiky o 15 z nich. Na úvodní debatu například čekají i tři desítky poslaneckých předloh z loňského roku.

Na program jednotlivých schůzi se obvykle dostávají všechny dosud neprojednané body. Poslanci ale mohou jejich pořadí měnit a díky koaliční většině tak mají přednost vesměs vládní normy.