Jan Böhmermann

Jan Böhmermann Zdroj: ČTK

Cenzura - ilustrační foto
Recep Tayyip Erdoğan
Koza - ilustrační foto
3
Fotogalerie

„Kozom*d Erdoğan“ se neříká. Německo vytahuje na komika obskurní cenzurní zákon

Komik Jan Böhmermann si v básni plné vulgarit vzal na paškál rozdílnou míru svobody slova v Německu a Turecku. Kupodivu za ni může být stíhán podle téměř nepoužívaného, ale platného německého zákona, který zakazuje urážení cizích představitelů státu.

Začalo to satirickým pořadem extra 3 na stanici stanice NDR, který se do tureckého prezidenta pustil za útoky na Kurdy a procesy proti novinářům. Německý velvyslanec v Ankaře byl pak pozván Erdoğanovou administrativou na kobereček. V reakci na tuto událost si Böhmermann přisadil a v televizi ZDF pronesl extra satirickou báseň, v níž tureckou hlavu státu nazval mimo jiné „kozom*dem, který sleduje dětské porno, zatímco kope do Kurdů“. A diplomatická roztržka byla na světě.

Kancléřka Angela Merkelová se Böhmermanna jednoznačně nezastala (báseň prý byla schválně urážlivá), namísto toho její vláda prohlásila, že se bude zabývat možností ztrestat komika, na nějž turecká vláda podala oficiální stížnost, pomocí téměř neužívaného obskurního zákona. Podle něj mohou lidé urážející hlavy ostatních států potrestány odnětím svobody až na pět let. Merkelová čelí kritice ze strany médií, že nesmetla tureckou stížnost ze stolu rovnou a že se snaží zalíbit partnerovi, na němž hodně záleží, jak se Evropská unie vyrovná s uprchlickou krizí.

Předseda představenstva mediálního koncernu Axel Springer Mathias Döpfner pro deník Die Welt napsal, že Berlín se podřizuje Turecku a zjevně v Německu platí rozdílné standardy, když jde o urážlivé výroky vůči tureckým představitelům a například vůči katolické církvi. A poslankyně německé Levice Sevim Dagdelenová uvedla: „Turecko se nepřibližuje představám Evropy, je to naopak Evropa, kdo se přibližuje tureckým požadavkům."

Televize ZDF mezitím stáhla Böhmermannovu báseň ze svého archivu a sám Jan Böhmermann zrušil tento týden svou pravidelnou televizní show. I když se na internetu vyskytla řada jeho podporovatelů a dalších satirických básní, satirik nebude mít vyhráno, ani když se ho německá vláda nakonec zastane. Erdoğan totiž zvažuje i žalobu týkající se urážky jeho osoby jakožto privátního subjektu, nikoli politika.