Thajská prodavačka na mopedu

Thajská prodavačka na mopedu Zdroj: Pixabay

Dopravní nehoda - ilustrační foto
Dopravní nehoda - ilustrační foto
Dopravní nehoda - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Nápravné práce: Thajští piráti silnic budou pomáhat v márnicích

Thajská vláda chce opakovaně neukázněné řidiče převychovávat šokovou terapií. Měli by pomáhat v márnicích, kde by je kontakt s mrtvými těly měl přinutit se zamyslet nad následky jejich činů.

Thajsko je celosvětově na druhém místě v počtu obětí dopravních nehod. Spousta Thajců k transportu využívá v jihovýchodní Asii velmi rozšířené mopedy a motocykly, na nichž jezdí bez přileb. U příležitosti státního svátku Songkran, který připadá letos na půli dubna, se obyvatelé pracující ve městech vrací na vesnice k rodinám, často posíleni alkoholem.

Během svátků, které jsou oficiálními místy považovány za „sedm nebezpečných dní“, se odhaduje, že každou hodinu na silnicích zemřou dva lidé a na 160 je jich zraněno. Vláda tedy schválila opatření, kdy by známým pirátům silnic mohla na tuto dobu zabavit auto. Minulý týden přidala nápad, že hříšníky bude posílat na veřejně prospěšné práce do nemocničních márnic, kde budou omývat a přemisťovat těla.

„Neukázněné řidiče by to mělo přimět se bát řídit pod vlivem alkoholu, protože si představí, že by mohli skončit také tak. Cílem je řidiče od takového chování odradit a postrašit je,“ uvedl pro Guardian Kriangdej Jantarawong, policejní důstojník zodpovědný za speciální úkoly.