Ilustrační snímek. Polská demonstrace proti vládě PiS z února 2016

Ilustrační snímek. Polská demonstrace proti vládě PiS z února 2016 Zdroj: ČTK

Poláci opět vyšli do ulic, tentokrát proti úplnému zákazu potratů

Konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost, která v Polsku převzala pomyslné otěže po Občasnké platfromě v říjnu 2015, chce zavést zákon upravující úplný zákaz potratů. V katolickém Polsku se novela nezdá být až tak alarmující, vzhledem k tomu, že už nyní patří právní úprava interupcí v Polsku k nejpřísnějším v Evropě. Jenže doba se mění a Poláci opět vyšli do ulic Varšavy protestovat.

“Já osobně nemám v plánu jít na potrat,” uvedla pro server Ukraine Today Anna Jakubićová, jedna z protestujících před budovou parlamentu ve Varšavě. “Protestuji zde ale za právo mít možnost se pro něj rozhodnout,” zdůraznila.

 

Platná polská právní úprava potratů pochází z roku 1993. V tomto roce byl přijat zákon, který patří k těm nejpřísnějším v Evropě - v zemi je již nyní zakázáno umělé přerušené těhotenství, přičemž výjimku tvoří pouze případy, kdy byla žena znásilněna, šlo o incest, těhotenství je výrazně nebezpečné pro matku nebo pokud plod je výrazným způsobem deformovaný. Počet potratů je navíc v Polsku již nyní limitován na 1800 ročně. K počtu ilegálních potratů v Polsku zcela chybí relevantní statistiky, stejně jako počty žen, které za interupcí vyrážejí do ciziny.

 

Novela zákona by měla potraty zakázat zcela, a to se Polákům nelíbí. Podle odpůrců novely přispěje nová právní úprava jen ke zvýšení počtu ilegálních potratů za podmínek, které mohou výrazně poškodit zdraví žen. Proti úpravě již podepsalo petici na sto tisíc lidí, vládní strana Právo a Spravedlnost však na úpravě trvá.