Král Salmán u egyptského prezidenta Sísího.

Král Salmán u egyptského prezidenta Sísího. Zdroj: ČTK/Prezidentský úřad Egypta

Saúdskou Arábii a Egypt propojí gigantický most. V pozadí projektu ostrakizace ší’itů

Saúdskoarabský král Salmán oznámil, že propojení zemí má sloužit především k posílení obchodního spojení mezi oběma zeměmi. V pozadí projektu je však snaha spojit své síly proti ší’itskému Íránu.

Své prohlášení král pronesl během své oficiální návštěvy Egypta. Setkal se především s prezidentem Sísím, jemuž Saúdská Arábie dlouhodobě vyjadřuje podporu, a to nejen skrze veřejná prohlášení, nýbrž také finančně. Od roku 2013, kdy se prezident ujal úřadu, Saúdská Arábie poskytla Egyptu půjčky v hodnotách stovek miliónů dolarů. Zvýšila se také vzájemná podpora investic a podnikání.

Televize al-Džazíra odvysílala Salmánův projev, v němž král mimo jiné řekl, že propojení zemí přes Rudé moře považuje “historický krok ve spojení afrického a asijského kontinentu”. Megalomanský projekt by měl podle údajů, které zveřejnila britská BBC, by měla stavba mostu přes Rudé moře přijít na 3 až 5 miliard amerických dolarů. Konkrétní plány, místo ani přesné datum však Egypt ani Saúdská Arábie nesdělily.

Podpora Egypta Saúdskou Arábií má dle analýzy, kterou uveřejnila al-Džazíra, kromě obchodního také další, nedeklarovaný, ale přitom jasný cíl: stmelit sunnitskou muslimskou komunitu obou zemí a postavit tak do pozadí ší’itský Írán. Saúdská Arábie považuje v těchto snahách Egypt za nejvhodnějšího partnera pro spojenectví, a pro egyptského prezidenta Sísího je partnerství se Saúdy příhodné řešení.