Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: ČTK

Čína cenzuruje informace o Panamských dokumentech, týkají se i sestry prezidenta Si Ťin-pchinga

Čínský prezident Si Ťin-pching i jeho čeští podporovatelé se při nedávné návštěvě Prahy vychloubali, jak tvrdě nejvyšší představitel komunistické země potírá korupci. Ovšem teď jeho vláda mimořádně pečlivě cenzuruje informace o takzvaných Panamských dokumentech. Týkají se totiž i možných nelegálních praktik rodin vrcholných čínských politiků včetně samotné hlavy státu.

O podivných podnikatelských praktikách rodiny prezidenta Si Ťin-pchinga se objevují informace již několik let. Například agentura Bloomberg je zveřejnila již v červnu 2012. Teď je konkrétně rozkryly nejenom Panamské dokumenty, ale předtím i deník New York Times.

Zjevná nervozita pekingské moci je vidět také z toho, že jakákoli zmínka o „čínské stopě“ v daňových rájích je cenzurována, klíčová slova jsou blokována na webech a příspěvky mazány na sociálních sítích. Ponechávány jsou v tomto případě pouze texty, které se Číny netýkají.

Podle New York Times jsou v Panamských dokumentech informace o rodinách sedmi či osmi vysokých politiků Číny.

V případě prezidenta se jedná o jeho švagra Teng Ťia-kueje a sestry hlavy státu Čchi Čchiao-čchiao. Podle západních médií se má jednat například o spekulace s nemovitostmi.

V panamských seznamech se ale nachází i snacha velmi mocného šéfa čínské propagandy Liou Jün-šana, který má přímo v popisu práce bojovat a kritizovat možné daňové úniky. Hned ve třech offshorových společnostech v daňových rájích je pak zeť prvního vicepremiéra Čang Kao-liho.

Samotné vlastnictví firem v zahraničním daňovém ráji není pro Číňany nelegální a využívají ho především bohatí podnikatelé. Ovšem v případě rodin vysoce postavených politiků existují velmi závažné pochybnosti, jakým způsobem přišli k obrovským majetkům. Jejich rodiny někdy vlastní majetek i v hodnotě desítek milionů dolarů. Několik politiků v zemi bylo dokonce kvůli korupci v minulých letech popraveno či uvězněno.

Pokud nejvyšší čínští představitelé nemají co skrývat, pak by byla zbytečná i cenzura, která v zemi kolem Panamských dokumentů panuje.

Kvůli zveřejněným informacím z Panamy už rezignoval islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson a v problémech se ocitl i britský předseda vlády David Cameron. Stopy míří i do prostředí ruského prezidenta Vladimira Putina a mnoha vládců v arabském světě.