Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: ČTK

Marian Kotleba
Facebook Ľudové strany Naše Slovensko
Facebook Ľudové strany Naše Slovensko
3
Fotogalerie

Kiska: Kotleba je fašista, je třeba to pojmenovat jasně a přímo

Slovenský prezident má, na rozdíl od toho našeho, kuráž nazývat věci pravými jmény a nevozit se na vlně populismu. Na výjezdech po krajích, které pořádá i Miloš Zeman, tak Kiska v debatě se studenty nazval Mariana Kotlebu fašistou. Zeman se má, co učit.

Kiska také jezdí za občany, aby se dozvěděl, co je trápí a nasál (jenom) atmosféru. Podle něj volební výsledky, a zejména výsledek Kotlebovy Ľudové strany Naše Slovensko ukazuje, že se lidé začínají bouřit proti špatně fungujícímu státu a sahají tak po extrémních, ale líbivých řešeních. Jeho řešením a radou ale není kalašnikov, nýbrž hledání způsobů, jak dělat vše proto, aby stát začal fungovat.

V debatách se studenty pak nepropaguje kouření, alkohol a tlačenku, ale svobodnou výměnu názorů a pevné ideové postoje. Řekl doslova: „Nikdy nebudu podporovat, abychom politické strany, které inklinují k fašistům, považovali za normální partnery. Studenti mi pak na to říkají, že by je zakázali. A já na to odpovídám, že to není řešení. My nechceme zakazovat, ale musíme udělat vše pro fungování státu.“ Hozená rukavice Zemanovi.