Egypt

Egypt Zdroj: Pixabay

Potápění v Rudém moři
Egypt
Dovolená u moře - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Egypt, oblíbený cíl Čechů, doplácí na terorismus a neklid: Turistů rapidně ubylo

Egypt, před lety i jedna z nejoblíbenějších destinací Čechů, se po atentátu na ruské letadlo na Sinaji v říjnu loňského roku potýká s obrovským odlivem zahraničních turistů. V únoru jich bylo jen 347 tisíc oproti 640 tisícům ve stejném období minulého roku. Problémem je, že za Egypt není vzhledem ke kombinaci jeho skvělých památek, přijatelných cen, dopravní dostupnosti a téměř vždy teplému počasí rovnocenná náhrada.

Džihádisté nastražili v ruském letadle výbušninu a stroj s 224 lidmi na palubě se 31. října 2015 zřítil na Sinaji. Teroristé měli podle vyšetřovatelů na letišti Šarm aš-Šajch komplice, který jim s umístěním bomby v letadle pomohl.

Po atentátu na Sinaji zrušili všechny cesty do Egypta Rusové. Většinu jich omezili Britové. Propad nedokázali nahradit ani Arabové z jiných zemí, kteří dnes tvoří třetinu všech zahraničních turistů. Přitom ceny pro turisty klesly v Egyptě o více než polovinu.

Tato situace dál komplikuje už i tak napjatou situaci v Egyptě, protože kolem 11 procent HDP tvoří právě turistický ruch. Teď ale mnoho lidí přichází o práci. Britové a Rusové se možná do země začnou vracet v květnu či červnu, ale jisté to není. A určitě jich nepřijede tolik jako v minulosti.

V roce 2010 přijelo do Egypta 14,7 zahraničních turistů, po arabském jaru (to mělo přinést demokracii a svobodu, ovšem moci se opět chopila armáda) další rok už jen 9,8 milionu. Pak se číslo zase zvedlo, ale loni opět kleslo pod deset milionů.

Egypt patřil také k nejoblíbenějším cílům Čechů - v roce 2010 ho navštívilo 240 tisíc našich turistů. Pak počet kvůli nejisté bezpečnostní situaci poklesl.