Na Oscara.

Na Oscara. Zdroj: archiv

Muž si vytiskl Scarlett Johanssonovou po součástkách na své 3D tiskárně - a teď ji má doma celou

Feministky, nabruste si drápy. Hongkongský nadšenec do robotiky a jedné hollywoodské herečky Ricky Ma si vytiskl Scarlett Johanssonovou na tiskárně, pak si ji smontoval a oživil. A má ji!

V temných hlubinách internetu existují diskuzní fóra, na nichž se ulepení, opocení a úkosem zírající muži chlubí tím, co dělají s fotografiemi slavných hereček a zpěvaček. Jednotlivé praktiky mají svá specifická označení, fotografie celebrit jsou tištěné mnohdy v dokonalém rozlišení a v životní velikosti a ohavný proces, kterému je perverzní osazenstvo podrobuje, je zdokumentován v roztřesených videoklipech zabíraných z kamery, kterou chrčící muži drží ve volné ruce.

Je to takový oldschool! Dnes máme přece 3D tiskárny, takže si ty holky můžeme tisknout od hlavy až k patě. Přesně to udělal Ricky Ma, produktový a grafický designer z Hongkongu. Ma šel přitom rovnou ještě o krok dál a nacpal své Scarlett (která se oficiálně jmenuje Mark 1) do těla takovou fůru elektroniky, že se z ní stal legitimní robot.

Stálo ho to osmnáct měsíců práce a v přepočtu necelý milion korun, ale jeho „Mark 1“ se pohybuje, usmívá se, mrká a sleduje vás očima, když kolem procházíte po pokoji. A také reaguje na některá slova. Jak uvádí web magazínu Wired, když řeknete robotické Scarlett, že jí to sluší, usměje se na vás a jemný pohyb obočí vytvoří na její tváři výraz stydlivého přijetí komplimentu.

Mark 1 samozřejmě není první robot s lidskou tváří. Slavná japonská společnost Hiroshi Ishiguro Laboratories vytvořila už funkční robotickou rodinku, mezi jejíž členy najdete dálkově ovládaného fešného androida Geminoida HI-2, vytvořeného podle zakladatele společnosti Hiroshiho Ishigury, robotku Ericu, která mluví syntetizovaným hlasem a stále pokračuje proces rozvíjení její schopnosti rozpoznávání hlasu, sledování pohybu a tvorby autonomního pohybu, Kodomorioda, což je dívčí android, který už fungoval i jako moderátor a na veřejnosti četl zprávy ze světa vědy a techniky, či Otonaroida, dalšího dívčího robota schopného komunikace s člověkem.

Roboscarlett, resp. Mark 1 není ani první umělá napodobenina člověka známého z médií. Pochopitelně opět japonská společnost Orient Industries vyrábí umělohmotné (s implantovanou zvukovou databankou), ohybatelné a snad i omyvatelné panny v životní velikosti, které nesou licencovanou podobu muzikantky Lady Gaga – a jmenují se GagaDoll. „Ať už jste jakkoliv osamělí, ať už je vám s ní jak chce dobře, nesouložte s ní,“ stálo kdysi v tiskové zprávě. Což je něco podobného, jako když se na Red Bull psalo něco ve smyslu „v žádném případě to nemixujte s vodkou“.

Jenže čtyřiadvacetiletý autor robota Mark 1 s tváří Scarlett Johanssonové Ricky Ma přece jen pokročil zase o krok dál: celé si to vyrobil sám. Nepotřeboval k tomu žádnou japonskou megafirmu, nepotřeboval ani specifickou odbornost: použil dostupnou technologii, a jak to celé smontovat a oživit, se prostě našprtal podle návodů stažených z internetu.

Žijeme ostatně v době, v níž můžete jako 3D tiskárnu použít vlastní mobilní telefon:

Tahle krabička v hodnotě dvou tisíc korun, která se jmenuje OLO, člověku umožní (poté, co bude projekt z Kickstarteru dokončen) vytvořit si na displeji mobilního telefonu trojrozměrný objekt, který si pak vytiskne a udělá z něj realitu. Scarlett Johanssonovou si na tom sice ještě nevytisknete, ale jestli se dokážete uspokojit s jejím uchem, pak je Scarlett už teď v podstatě vaše.

Jistě, pokud všechno půjde jako po drátkách, budete si moct na 3D tiskárně brzo vytisknout vlastní bicykl, vlastní sako na míru a vlastní steak z marťanského bizona, ale zátěžovým testem každé nové technologie je to, jestli se na ní dá vyrobit sexuální objekt. Není náhoda, že robotická služka v každém novém iPhonu Siri je žena; stejně jako není náhoda, že robot nižší kategorie oznamuje zastávky v tramvaji ženským hlasem; a že náš výtah hlásí ženským hlasem jednotlivá patra.

Když Bůh vyrval Adamovi z hrudního koše žebro a vyrobil mu z něj ženu, Adamovi to přišlo jako dobrý nápad. Takže teď, když má místo umolousaných dvourozměrných fotek 3D tiskárny, mu přijde jako skvělý nápad vyrábět si další ženské už sám. Nepochybujte o tom, že se mu to vymstí.