Pivo

Pivo Zdroj: čtk

Italští politici navrhují, aby se žáci základních škol učili o víně. A co ti čeští o pivu?

Itálie patří společně s Francií a Španělskem mezi tři největší producenty a exportéry vína na světě. Politici proto chtějí, aby se o italském národním pokladu učili i žáci od šesti do 13 let na základních školách. Byla by to jedna hodina týdně podobně jako v případě hudební výchovy či náboženství.

"Nechceme děti naučit pít alkohol, ale víme, že víc vědomostí o produktech vytváří u konzumentů zodpovědné jednání. Učíme děti o hudbě a také si nemyslíme, že z nich budou hned hudebníci,“ řekl webu Il Fatto Quotidiano senátor Dario Stefano, který chce zákon navrhnout a prosadit. V blízké době se kvůli tomu proto sejde s ministryní školství Stefaniou Gianniniovou a ministrem zemědělství Mauriziem Martinem.

Jeho myšlenka se totiž setkala s poměrně příznivým ohlasem a zkušebně by se předmět o víně mohl učit na některých školách již od září. Pokud by se nový předmět neosvědčil, budou prý jeho části zařazeny do hodin biologie, zeměpisu a dějepisu.

Ozvalo se ale i několik kritických hlasů. Děti muslimů, a těch je v italských školách kvůli přistěhovalcům hodně, by se prý rozhodně neměly učit nic o žádném alkoholu.

Bylo by zajímavé sledovat, jaké reakce by následovaly, kdyby nějaký zákonodárce navrhl, aby se u nás děti učili o pivě.