Andres Sepulveda

Andres Sepulveda Zdroj: semana.com

Neuvěřitelný příběh hackera, který zmanipuloval výsledky voleb v 9 zemích Latinské Ameriky

Kolumbijský hacker Andres Sepulveda ovlivnil volební výsledky v 9 zemích Latinské Ameriky. Jak se mu to mohlo podařit? Podívejte se na jeho ojedinělý příběh.

Vysoce sofistikovaný hacker z Kolumbie manipuloval s výsledky voleb v nejméně devíti zemích. V Kolumbii, Kostarice, Salvádoru, Guatemale, Hondurasu, Mexiku, Nikarague, Panamě a Venezuele.S výsledky čaroval necelých osm let a za své služby si nechal vyplácet tučné sumy. Jeho přáběh popsal web telesurtv.net.

Sepulveda je nyní ve vězení v Kolumbii, kde by měl zůstat ještě 10 let. S hackováním ve prospěch pravicových kandidátů začal v roce 2005. Minimální sazbu měl 12 000 dolarů za měsíc.

Jeho první špinavou prací byly volby v roce 2006 v Kolumbii. Pravicový prezident Álváro Uribe se pokoušel o znovuzvolení a se Sepulvedovou pomocí toho dosáhl. Sepulveda tehdy hacknul webovou stránku hlavního rivala a získal databázi s informacemi o jeho voličích.

To však byl pouze začátek. Hackerovův hvězdný okamžik přišel až v roce 2012, kdy se chtěl v Mexiku stát prezidentem Enrique Peña Nieto. Sepulveda na tuto operaci dostal od srany kandidáta 600 000 dolarů, za které poté získával údaje o volební strategii a voličích protistrany. Nieto se prezidentem stal. Jeho volební sok Manuel López Obrador ho přitom skutečně obvinil z machinací.

Sepulveda obratně manipuloval také s odkazy a komentářemi na sociálních sítích.Hacker byl pak odsouzen za špionáž, spiknutí a ovlivňování kolumbijských volbách v roce 2014.