Takhle německá ambasáda vysvětluje iniciativu za rugby.

Takhle německá ambasáda vysvětluje iniciativu za rugby. Zdroj: Německá ambasáda v Londýně

Dětičky nedostaly iPad. Jen krabici.
Google a Mimoň.
EU chce přidat hvězdičky na vlajky.
Pařížské stanice po aprílové inovaci...
Vegetariánské jerky.
5
Fotogalerie

Tampóny pro muže a průšvih od Googlu. Apríly z domova i ze světa

Aprílové vtípky se letos někomu povedly, někomu ne. Ve velkém to každoročně rozjíždí firma Google, ale zrovna letos to nezvládla a naštvala spoustu uživatelů.

Google spustil svou e-mailovou službu Gmail před dvanácti lety právě na prvního dubna – čímž zmátl celý technologický svět. Ale v dobrém. Letošní oslavy se mu tak úplně nepovedly. Uživatelům totiž nabídl čudlík, kterým zprávu odešlou a automaticky zablokují odpovědi. To aby měli v debatě poslední slovo. Celou funkci stylizovali do humorné scény s mimoněm a upuštěným mikrofonem.

Někteří uživatelé si toho ale nevšimli a na Google se sneslo hafo negativních reakcí. „Díky Mic Dropu jsem přišel o job,“ stěžoval si jeden spisovatel, který zrovna posílal články těsně před uzávěrkou (aspoň má poučení, že dochvilnost se vyplácí…). Neodpověděl prý šéfce na žádosti o korektury. „Vzbudil jsem se a čekal na mě velice naštvaný záznamník…“ A video s mimoněm se rozhodně nehodilo ani do e-mailu od pohřebního ústavu.

„Vypadá to, že jsme letos nachytali sami sebe. Kvůli bugu funkce Mic Drop neúmyslně způsobila více průšvihů než smíchu,“ omluvil se Google a vychytávku vypnul.

Zákaz špatného počasí

Turistická kancelář australského Zlatého pobřeží se zase rozhodla rázně zatočit s novozélandskými turisty, kteří prý do země přivážejí špatné počasí. Speciálně vytvořená jednotka Gold Coast Weather Protection Unit bude nově příchozí pečlivě kontrolovat, zda nepřivážejí následující: pesimistické oblečení (šály a čepice), věci, kterých se v posledních deseti dnech dotkly kapky deště, ohřívací lahve a termální či vlněné oblečení. Koho s těmito věcmi přistihne, bez milosti je zabaví a zničí. Jeden příslušník k tomu poznamenal: „Ano, dnes jsem v podstatě rozplakal jednu dívenku, ale je lepší, když z jejích očí ukápnou dvě kapky, než kdyby jich kapalo moc a moc z očí Božích.“

Server idnes, patřící Andreji Babišovi, přinesl povedenou – a docela důvěryhodnou – zprávu o návrhu na změnu volebního systému, která by měla omezit vliv populistů na politiku. Místo hlasování ve volbách by lidé měli mít možnost vyfasovat stokorunu, respektive stravenku. Hlasy populistům by se prý omezily a zdražilo by se kupčení s hlasy.

Z podobného soudku byl i příspěvek Martina Eliáška na severu pravniprostor.cz. Ten si dělá legraci ze stále složitější legislativy: „Došlo to tak daleko, že i Ústavním soudcům došla trpělivost a se slovy ‚V tom se přece nikdo nemůže vyznat!‘ vydali jednomyslně plenární nález, kterým zásadu ignorantia iuris non excusat (neznalost práva neomlouvá) označili za překonanou.“ A stát by se měl snažit občany motivovat, aby zákony studovali dobrovolně. Pro začátek uvedli několik titulů doporučené literatury: „Například kvalitně byla zpracována Pravidla moštárny, která upravují bezpečnost práce a hygienické standardy při zpracování ovoce, nezáživný trestní řád by mohl nahradit čtivý a výpravný Zločin a trest a žádný právní předpis nevyvolal takový zájem o detaily smluvní kontraktace v oblasti poskytování osobních služeb jako Padesát odstínů šedi.“

Kabelový smartphone

Eshop s počítači CZC oznámil nový ultrasuper chytrý telefon pro opravdové geeky. CZCPhone má disponovat vestavěným snímačem pocitů, odemykáním jazykem, pěticí vibračních režimů (lokomotiva, komár, moucha, padající helikoptéra a neodbytný GEEK), aktualizace každé dvě hodiny (které ovšem každé dvě hodiny přístroj zablokují) a také ultrarychlé připojení 10000Mbit/s přes LAN konektor. Tedy starý dobrý kabel.

Dopravní podnik Paříže přišel s inovacemi v názvech stanic. Většinu pochopí jen domácí, ale třeba změna ze stanice Tří mušketýrů na Alexandra Dumase kvůli autorským právům je celkem vtipná. Podnik to ale vzal pořádně, skutečně proházel cedule a natáčel pobavené cestující, jak si vše natáčejí. Zde stanice Opéra, z ní se stal aperitif, totiž Apéro.

Německá ambasáda v Británii oznámila, že po nedávné fotbalové porážce od Anglie se Berlín rozhodl prosazovat jako národní sport rugby. „ŠOK. Němci vtipkují,“ komentoval to titulkem deník Guardian.

Vtipná byla rovněž veřejnoprávní stanice BBC, která (nejen) pro všechny hipstery slíbila převést svůj archív na médium budoucnosti – po boomu vinylových desek a magnetických kazet v hudbě sází na jedinečný formát VHS.

Fajn je, když někdo dokáže využít fór k aktivismu, nebo chcete-li k upozorňování na palčivá témata. Třeba prvotřídně natočená reklama na tampóny pro muže. Všimněte si těch výrazových prostředků, těch obrazů, té technologie, té reklamštiny! A na co to vlastně je reklama? Sledujte sami.

V Británii to teď vře kvůli možnému Brexitu, takže aprílových fórů byla spousta. Třeba o přesunutí apríla na druhého dubna, protože 1. má narozeniny Otto von Bismarck, tvůrce sociálního státu (to je mimochodem pravda). Nebo nová regule EU, že na všech státních vlajkách musí přibýt kruh dvanácti eurohvězdiček. "V devadesátých jsme vlaječku EU prosadili na SPZ aut a nikdo to nehrotil, takže toto je logický další krok," citoval Express vysoce postaveného diplomata.

Server EurActiv zase ráno napálil čtenáře „uniklými informacemi“ z Bruselu. Pokud prý Britové odhlasují vystoupení z EU, zbytek kontinentu jim to pořádně osolí. Členské země prý podpoří španělské nároky na Gibraltar, zákaz historických pořadů BBC kvůli ochraně evropské identity, vyloučení britských studentů z programu Erasmus a také nová jazyková opatření: do angličtiny se bude překládat minimum unijní legislativy, a když, tak se použije americká angličtina. Britské zločince, kteří pykají ve vězeních v evropských zemích, pak vlády vymění s Tureckem za uprchlíky. „Ty nápady jsme dostali, když jsme celou noc koukali na House of Cards,“ citoval EurActiv svůj tajný zdroj z irské delegace.

Později server dodal, že britští europoslanci požádali redakci, aby článek explicitně označili za aprílovou srandu. „Mysleli jsme, že to je dost jasné,“ komentovali redaktoři.

No a naprostý nedostatek smyslu pro humor ukázali čínští komunisté. Státní tisková agentura Nová Čína dnes doporučila občanům, aby apríla ignorovali. "Západní aprílové žerty nejsou v souladu s čínskými kulturními tradicemi a socialistickými hodnotami".