Francouzský voják ve Středoafrické republice

Francouzský voják ve Středoafrické republice Zdroj: 35e RAP - officiel

Uprchlíci v Centrální Africe pozorují Rwandské vojáky
Francouzští vojáci v Bangui
Voják mise Misca
3
Fotogalerie

Sex se psem za dvě stovky. Skandál otřásá francouzskou armádou i OSN

Od poloviny března otřásá Francouzskou armádou a Organizací spojených národů pořádný skandál. Vyšetřovatelé z Dětského fondu OSN (Unicef)shromáždili v polovině března svědectví asi stovky dívek ze Středoafrické republiky, ze kterých vyplývá, že se vojáci mezinárodních sil dopouštěli sexuálního zneužívání. Veřejnost se o skandálu dozvěděla 30. března prostřednictvím nevládní organizace AIDS-Free World. Ke zneužívání mělo docházet mezi lety 2013-2015, ve většině případů ve městě Dékoa. To se nachází přibližně 260 km severně od hlavního města Středoafrické republiky, Bangui.

Nešlo o první skandální obvinění, které tato organizace vynesla na světlo. Už o 11 měsíců dříve zveřejnila podezření,  že se pedofilního zneužívání chlapců dopouštělo 13 francouzských vojáků z operace Sangaris, spolu s pěti příslušníky mise MISCA. Tu organizuje Africká unie.

Popis toho, k čemu mělo dojít tentokráte, je skutečně otřesný. V jedné z výpovědí stojí, že čtyři dívky byly „vojákem mise Sangaris nahé svázány v táboře a přinuceny k sexuálnímu styku se psem“. Jedna z nich nepřežila. Zbylé tři za to byly odměněny v přepočtu asi dvěma stovkami korun.

Existuje možnost, že je všechno jinak?

Zatímco francouzský velvyslanec při OSN okamžitě deklaroval, že celou kauzu je zapotřebí řádně prošetřit, jeden z pracovníků ministerstva obrany vyjádřil k výpovědím naopak jistou nedůvěru – přišla mu prostě „příliš veliká“. Pochybnosti podpořil následujícím tvrzením: „Na přelomu roku 2014 a 2015 jsme tuto aféru se psem interně vyšetřovali a zjistili jsme, že se jedná o zoofilní video šířené mezi vojáky mobilními telefony, ale na kterém není jediný voják zachycený. Navíc video není natočeno ve Střední Africe.“

Ministr obrany ve čtvrtek uvedl, že případ bude okamžitě předán Pařížskému státnímu zastupitelství. To zahájilo už v minulém roce vyšetřování prvních obvinění, která přišla ze Středoafrické republiky. Vyslechnuto bylo na třicet francouzských vojáků, dva skončili ve vazbě. Obžalován nikdo nebyl.

Nová obvinění v Organizaci spojených národů vzbudila šok, hněv a znechucení.  Generální tajemník OSN Pan Ki-mun je „hluboce otřesen, že vojáci, kteří byli na místo posláni, aby tamním obyvatelům pomohli, jim naopak udělali ze života peklo. OSN se musí ze všech sil snažit odporná nařčení vyšetřit.“

Proč právě mise Misca?

Zpráva OSN ve Středoafrické republice registruje od ledna do října 2015 30 000 případů sexuálního násilí. Místo, aby mezinárodní síly pomáhaly takové násilí vykořenit, tu a tam k němu přispívají. Nejvíce násilníků z řad vojáků je v misi Misca. Proč právě v ní? Na vině je chudoba a zranitelnost místních obyvatel na jedné straně a dlouhé intervaly ve střídání misí na straně druhé. Jednání navíc doposud procházelo bez povšimnutí, tedy beztrestně. Když pomineme inkriminovanou kauzu, od začátku roku se objevilo dalších 25 obvinění. Nikdo z vojáků zatím ve své zemi stíhaný není.

Pod vlivem kritiky z počáteční laxnosti v řešení problému přijalo Oddělení mírových operací OSN řadu opatření. Předně byl v srpnu 2015 odvolán někdejší šéf mise Misca Babacar Gaye. Jeho nástupce Onanga-Anyanga vyhlásil nulovou toleranci k jakémukoli podezření ze sexuálního násilí. A 11. března pak přijala Rada bezpečnosti rezoluci, která počítá s urychleným návratem podezřelých vojáků. Do šesti měsíců mají členské státy předložit zprávu o právních opatřeních, které v dané věci přijaly. Pokud by se tak nestalo, OSN nevylučuje možnost absolutního stažení daných států z mírových operací.