Saga al-Dulajmiová

Saga al-Dulajmiová Zdroj: expressen.se

abú Bakr al-Bagdádí
Propagační video ISIS
Fotografie Abú Bakra z amerického internačního tábora Bucca v roce 2004
3
Fotogalerie

Bývalá žena šéfa ISIS promluvila: Byl to rodinný typ

Saga al-Dulajmiová byla druhou ženou abú Bakra al-Bagdádího a má s ním dceru. Odešla od něj po třech měsících manželství, protože nebyla šťastna, neklapalo jim to. Al-Bagdádí byl prý normální člověk, vysokoškolský učitel a nic nenasvědčovalo tomu, že se z něj měl stát terorista. Osmadvacetiletá žena poskytla exkluzívní interview zpravodaji švédské televize Expressen na tajném místě v Libanonu.

V interview Saga říká, že vyrostla v konzervativní rodině vyšších vrstev. Před al-Bagdádím byla vdaná za Falaha Ismá’íla al-Jásíma, který působil v jednotce bodyguardů Saddáma Husajna jako poručík, a měla s ním dvojčata-chlapce. Po Husajnově pádu se al-Jásím přidal k odpůrcům americké invaze a bojoval proti nim. V boji padl, rok po svatbě se Saga stala vdovou.

Svatba s al-Bagdádím byla domluvená: „Já jsem ho neznala, ale otec se sňatkem souhlasil. Byla jsem po smrti manžela sama, rodina se mi přestěhovala do Sýrie. Vzala jsem si vysokoškolského učitele, který byl zcela normální osobou. Tenkrát se jmenoval Hišam Muhammad. O děti se staral hezky, víte, jak to učitelé s dětmi umějí.“

Problémy v manželství vznikaly spíš z toho, že v jednom domě žily dvě ženy al-Bagdádího s dětmi (al-Bagdádí první ženě neřekl, že si vezme další – Sagu) a Saga se tam necítila dobře. K novému manželovi nenašla vztah: „Nemilovala jsem ho. Byl tajemný, nemluvný, neodvážila jsem se s ním diskutovat. Přes den učil na univerzitě náboženství a šarí’u a občas na pár dní zmizel. Říkal mi, že byl navštívit svého bratra.“ Po třech měsících (už těhotná, ale to ani jeden z manželů nevěděl) od budoucího šéfa ISIS odešla. Přístřeší našla u rodiny bývalého manžela.

Saga nechápe, jak z něj může být nejhledanější terorista světa. Naposledy spolu mluvili v roce 2009. Když ji zatkli v Libanonu a ukázali jí fotku bývalého manžela, nemohla uvěřit, že je to on. Ale byl. Zlostí prý rozbila okno. ISIS totiž považuje za vrahy a teroristy.

Saga nyní chce opustit arabský svět, žít ve svobodě na Západě a praktikovat šarí’u tam, kde bude žít. Podle ní to lze skloubit. A že byla krátce ženou muže, z něhož se vyklubal terorista, jí snad nebude mít nikdo za zlé. Nemůže za to a je to tak dávno.