Lidový dům v Hybernské ulici

Lidový dům v Hybernské ulici Zdroj: Wikimedia Commons/ŠJů

Zdeněk Altner
Smlouvu s Altnerem podepsal tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman
Lidový dům v Hybernské ulici
3
Fotogalerie

ČSSD prohrála v soudním sporu s Altnerem přes 300 milionů korun

ČSSD musí zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi přes 320 milionů korun za jeho služby při zastupování ve sporu o Lidový dům. Rozhodl o tom pravomocně pražský městský soud, řekla ČTK jeho mluvčí Markéta Puci. Největší část sumy tvoří smluvní pokutu, která za 16 let trvání soudního sporu zvýšila dlužnou částku z 18,5 milionu o dalších více než 300 milionů korun. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat. Strana může využít mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.

"ČSSD bude samozřejmě pravomocné rozhodnutí soudu respektovat, nicméně vyčkáme nyní doručení písemného vyhotovení uvedeného rozhodnutí, se kterým se podrobně seznámíme," uvedla v tiskové zprávě mluvčí sociální demokracie Eva Gregorová. Dodala, že ČSSD nepochybně využije dovolání.

Na případ dnes upozornil server Neovlivni.cz, podle kterého strana před podzimními krajskými volbami dostala dramatický úder. Loňské hospodaření ČSSD skončilo se ziskem zhruba 27 milionů korun. V roce 2014, kdy byly obecní a senátní volby, strana vykázala ztrátu 47,5 milionu korun.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD. Podle dnešního vyjádření strany tuto smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda, a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že nebude spor komentovat, protože jde o záležitost ČSSD a advokáta Altnera. "Je ale třeba si připomenout 90. léta, tehdy reálně hrozilo, že ČSSD nebude navrácen Lidový dům a přilehlé objekty," řekl dnes novinářům Ovčáček v Třebechovicích pod Orebem, kde je Zeman na jedné ze svých prezidentských cest po krajích.

Spor pro ČSSD skončil v roce 2000 úspěchem. Sociální demokraté tvrdí, že Altnerovi zaplatili téměř 17 milionů, ale právník chtěl zaplatit další mnohamilionové částky. Právník proto na konci roku 2000 podal žalobu, soudy spor pravomocně ukončily dnes.

V souvislosti s Lidovým domem nešlo o jediný spor, který se proti ČSSD vede. Dalších 17 milionů korun po straně chce Václav Halbich, který tvrdí, že ke kontraktu na právní pomoc později přistoupil, a že má tedy společně s Altnerem a dalším právníkem Zdeňkem Hájkem zásluhu na tom, že ČSSD boj o své sídlo vyhrála.