Petr Nečas, Jana Nagyová

Petr Nečas, Jana Nagyová Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Jana Nečasová, exNagyová
Petr Nečas
Nečas, Nagyová
Jana Naygová
Petr Nečas
10
Fotogalerie

Nagyová-Nečasová bude muset znovu k soudu. Osvobození zrušeno

Pražský městský soud v neveřejném zasedání zrušil osvobozující verdikt nad bývalou šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a nad dalšími obviněnými v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud a informaci potvrdila i mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že písemná podoba usnesení zatím není vypracována.

"Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání," uvádí justiční databáze pod příslušnou spisovou značkou. Na usnesení soudu upozornila ČT24.

Nečasovou, dva někdejší šéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka tak čeká druhé kolo veřejného hlavního líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1. Za zneužití pravomoci hrozí pětici až pětileté vězení.

Podle obžaloby nechala Nečasová na podzim 2012 sledovat Vojenským zpravodajstvím manželku tehdejšího premiéra Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se později rozvedl a vzal si Nagyovou.

Soudkyně obvodního soudu Helena Králová loni dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal. Z odůvodnění jejího verdiktu vyplývá, že důležitá byla mimo jiné svědecká výpověď Nečase, který u soudu hovořil kvůli utajovaným informacím za zavřenými dveřmi. Soudkyně uvedla, že Nečas potvrdil své tehdejší obavy o rodinu - na zpravodajce se prý obrátil, aby prověřili situaci, přičemž Nagyová jim pouze zprostředkovávala komunikaci.

Zprošťující rozsudek vyvolal diskuse. Státní zástupce se proti němu odvolal s tím, že se Králová nevypořádala s řadou důkazů.