Mučení psem bez náhubku

Mučení psem bez náhubku Zdroj: wikimedia

Simulace waterboarding
Mučení - ilustrace
Bílý dům za G. W. Bushe povolil takzvané "Intenzivnější vyšetřovací techniky" - mučení vězňů
3
Fotogalerie

Většina Američanů souhlasí s tím, aby byli teroristé při výsleších mučeni

Když v polovině února Donald Trump, uchazeč o republikánského kandidáta na amerického prezidenta, v Jižní Karolíně prohlásil, že „absolutně souhlasí“ s mučením vězňů pokud by se jednalo o terorismus, vášnivě ho kritizovali jeho protikandidáti, ale také média a mnohé organizace. Ale nový průzkum ukázal, že to samé jako on si myslí téměř dvě třetiny Američanů. Většinově by s podobným mučením souhlasili voliči republikánů i demokratů.

Nový průzkum Reuters/Ipsos ukázal, že mučení teroristů pokládá za „opodstatněné“ 25 procent Američanů a dalších 38 procent jej považuje za „někdy odůvodněné“. Jen 15 procent dotazovaných by ho v podobných případech nikdy nepoužívalo.

Zajímavé je, že s mučením by souhlasilo jak 82 procent příznivců republikánů, tak 53 procent demokratů. Kolem dvou třetin respondentů k tomu uvedlo, že očekávají velký teroristický útok na půdě USA v příštích šesti měsících.

„Neříkejte mi, že to nefunguje. Mučení funguje, je to jasné?“ řekl Trump svým příznivcům na předvolebním mítinku v Sun City v Jižní Karolíně a dodal: „Měli bychom být důraznější, než je waterboarding. Takový mám dojem. Vždyť nám uřezávají hlavy. Věřte mi, musíme být mnohem silnější, protože naše země je v potížích, jsme ohroženi. Jsou tu lidé, kteří chtějí páchat doopravdy ošklivé věci,“ řekl svým voličům.

Mučení prostřednictvím waterboardingu zakázal Barack Obama i v případě lidí, kteří byli zadrženi kvůli teroristickým útokům.

„Veřejnost teď ovlivňuje v souvislosti s terorismem mnoho negativních emocí, proto souhlasí i s podobnými metodami,“ říká profesorka Elizabeth Zechmeisterová z univerzity Vanderbilt Nashvillu, která se věnuje vztahu mezi veřejným míněním a teroristickými hrozbami.