Marihuana - ilustrační foto

Marihuana - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Joint - ilustrační foto
Million Marihuana March 2010
Million Marihuana March 2010
Million Marihuana March 2010
4
Fotogalerie

Dekriminalizujte drogy, volají světoví experti a chválí Česko

Mezinárodní komise tvrdí, že kriminalizace drog vede k násilí a šíření nemocí jako HIV/AIDS a žloutenka typu C a nepřináší pozitivní výsledky, například v počtu drogově závislých. Studie jako kladný příklad, jak k drogám přistupovat, jmenuje Českou republiku.

Komise ustanovená medicínským časopisem Lancet a americkou univerzitou Johnse Hopkinse zahrnovala lékařské experty z celého světa. Ti ve studii tvrdí, že dosavadní represivní politika většiny států světa, mimo jiné vyhlášená OSN v roce 1998 sloganem „Svět bez drog – my to dokážeme“, která „zakazuje vlastnictví, produkci a pašování drog (…), se nezakládá na vědecky podložených představách o drogách a jejich uživatelích,“ říká k ní doktor Chris Beyrer z Hopkinsovy univerzity. Naopak – škodí veřejnému zdraví, lidským právům a vývoji obecně.

Experti naopak vyzdvihují přístup České republiky a také Portugalska, které dekriminalizovaly menší drogové delikty již před lety. „Tyto státy tak ušetřily nemalé finanční prostředky, neplní věznice a uživatelů drog nijak významně nepřibylo. Společně s vcelku intenzivní HIV prevencí a testováním se Česko zřejmě vyhnulo epidemii HIV spojené s injekčním užíváním drog a Portugalsku se podařilo ji alespoň kontrolovat,“ tvrdí se ve zprávě.

Komisí navrhovaný obrat o 180 stupňů zahrnuje dekriminalizaci držení a prodávání malého množství drog v co nejvíce státech světa, jakož i postupné zavedení legálního trhu s drogami, který by mohl být regulován, snadný přístup závislých k jednorázovým stříkačkám a protilátkám proti předávkování a mimo jiné i zastavení chemických postřiků polí, kde se drogy pěstují. Trestáni by měli být jen nejhorší kriminálníci a násilníci.

OSN by se mimo jiné touto studií měla zabývat na speciálním shromáždění, které začne 19. dubna v New Yorku. Komise doufá, že s pomocí odstrašujícího příkladu Mexika, kde nasazení armády do boje s drogovými kartely přineslo zemi bezprecedentní počty násilně usmrcených (zejména s ohledem na to, že není ve válce), se jí podaří alespoň nahlodat zatím široce sdílené představy, že na drogy se musí tvrdě.

Česká protidrogová politika, která byla uvedena jako zářný příklad a tahoun toho, kam se celosvětově ubírat, bude na mimořádném zasedání OSN prosazovat „proporcionalitu trestnosti“, tedy žádné „drakonické, přepjaté tresty (až trest smrti) za držení drog, a budeme klást důraz na blahobyt obyvatel“, řekl Reflexu Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti. A národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil český postoj shrnuje takto: „Česká republika se ubírá velmi dobrým a racionálním směrem. Stát s minimalizací represe pro mě neznamená stát, kde je možné dostat drogy kdekoli a kdykoli si vzpomenete. Znamená to pro mě zodpovědný přístup k regulaci, prevenci, vzdělání a léčbě. A to i co se týče drog dnes legálních, jako je alkohol či tabákové výrobky.“