Co se také dá sehnat na internetu?

Co se také dá sehnat na internetu? Zdroj: reprofoto Sunday Mirror

V Česku je prý tajné skladiště, které mohou využívat teroristé, tvrdí britský bulvár

Na internetu se podle britských novin dají objednat zbraně, plastické trhaviny a kompletní příslušenství k bombám, které použili teroristé minulý týden v belgickém Bruselu. Při atentátech tam zahynulo 31 lidí a 340 jich bylo zraněno. Jedno tajné skladiště pro podobné dodávky se údajně nachází v České republice.

S tímto tvrzením přišel Sunday Mirror, což je populární bulvární anglický nedělník. Hodnověrnost jeho informací proto nemusí být vysoká. Na druhou stranu bezpečnostní experti již dlouho upozorňují na to, že právě internet je prostředím, kde se zločinci a teroristé skutečně mohou jednoduše „vyzbrojit“.

Investigativní tým Sunday Mirror tvrdí, že možný nákup granátů, pušek, pistolí, samopalů, plastických trhavin (včetně českého Semtexu) a dalších komponentů pro sestrojení výbušnin, je na internetu poměrně rychlý. Zveřejnil k tomu i fotografie části „nabídky“.

Jedná se o zprostředkování pomocí takzvaného „dark webu“, tedy části internetu, který vyžaduje speciální software. Podle oficiálních informací policie se zde skutečně prodávají zbraně, ale také drogy nebo je tady šířena dětská pornografie.

Angličtí novináři předložili svá zjištění příslušným odborníkům a ti prý označili jejich informace za „extrémně znepokojující“.

Podle Sunday Mirror jim slíbil dodat zbraně a výbušniny obchodník se sídlem v Rusku. Jiný jim zase údajně odepsal, že „dodávku“ odešle z tajného skladiště v České republice.

Na dotaz, jak dokážou překupníci dopravit podobné zboží po světě, odpověděli, že k tomu používají lodě s velkým množstvím zboží, které není v podstatě možné podrobněji kontrolovat. Prý také ukrývají výbušniny ve starožitnostech a různých náhradních dílech.

Za půl kilo Semtexu požadoval jeden obchodník na internetu 390 liber (v přepočtu přes 13 tisíc korun). Francouzská policie odhadla, že teroristé, kteří vraždili loni v lednu v pařížské redakci Charlie Hebdo, potřebovali na všechny zbraně a výbušniny něco přes 7 tisíc euro. Použili kromě jiného i československý samopal Škorpion vzor 61.