Rychlejší lety už zanedlouho?

Rychlejší lety už zanedlouho? Zdroj: Boom

Revoluce v létání: Začíná se vyrábět letadlo, které poletí z Londýna do New Yorku jen 3 hodiny

Rychlost přes 2300 kilometrů v hodině, služby jako v první třídě, čas doletu z Londýna do New Yorku pouhé 3 hodiny a 24 minut. A cena za letenku v přepočtu necelých 100 tisíc korun, což je daleko méně, než stál legendární Concorde. Tak má vypadat nové revoluční letadlo, které začíná vyrábět společnost Boom Technology v americkém Denveru.

Jak ale chtějí konstruktéři dosáhnout toho, aby byl stroj nejenom plně funkční, ale i ekonomicky přijatelný? Jeho elegantní legendární předchůdce, slavný Concorde, totiž v tvrdé konkurenci nevydržel, i když to bylo ve své době nejrychlejší dopravní letadlo světa.

 

Stroj společnosti Boom bude menší, bude mít lepší aerodynamiku, jeho části budou složeny z uhlíkových vláken, motor má využít nejmodernější technologie a vizionáři z firmy tvrdí, že použijí i chytřejší obchodní strategii.

Do letadla se má vejít pouze 40 cestujících a každý bude sedět samostatně u okénka. Služby budou jako v dnešní luxusní první třídě, ale žádné postele a podobné věci zde nebudou. Sází se totiž na rychlost a podstatné zkrácení doby pobytu v letadle. Trasa Londýn – New York má být až o polovinu kratší, ze San Francisca do Tokia to má trvat necelých 5 hodin a z Los Angeles do australského Sydney jen 6 hodin. To už je obrovská úspora času.

 

Ale 5000 dolarů za zpáteční letenku je přece jenom cena, kterou si většina cestujících nebude moci dovolit. Je to ovšem pouhá čtvrtina toho, co se platilo za Concorde, který byl pořád vyprodaný. Pro bohatší podnikatele by to proto neměl být problém.

 

První opci na nákup 10 těchto letadel před několika dny podepsal známý britský podnikatel Richard Branson, majitel firmy Virgin. Hodnota kontraktu jsou prý 2 miliardy dolarů. A jak napsal britský list Guardian, dalších 15 letadel chce objednat nejmenovaná evropská společnost.

Jak oznámila 20. března na svých stránkách Boom Technology, první prototyp hodlá testovat již příští rok.