Policie teď bude víc vidět.

Policie teď bude víc vidět. Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Odletová hala bruselského letiště po výbuchu
Kufry - ilustrační foto
2
Fotogalerie

Bruselské letiště obnoví osobní dopravu nejdříve v úterý

Bruselské letiště Zaventem, kde se v úterý odehrál teroristický útok, obnoví leteckou osobní dopravu nejdříve po týdnu, tedy v úterý. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters vedení letiště. Dosud se počítalo s tím, že by letiště mohlo provoz obnovit v pondělí.

Na letišti Zaventem při úterních pumových atentátech sebevražedných islamistů zahynulo 11 lidí. Téhož dne následoval podobný útok v bruselském metru s dvaceti mrtvými.

Ve středu letiště oznámilo, že začíná odbavovat jen nákladní a některé soukromé či speciální lety, zatímco pro běžnou osobní dopravu bude k dispozici nejdříve v pondělí. Při útoku byl vážně poškozen jeden z hlavních terminálů.

Tým inženýrů a techniků ale dnes večer na základě podrobného průzkumu sdělil, že nedošlo k narušení samotné statiky budovy letištního terminálu. Bezpečná je podle něj i navazující budova, v níž dochází ke kontrole cestujících a zavazadel. Exploze si tento týden v belgické metropoli vyžádaly kromě 31 mrtvých také asi 340 zraněných, stav několika desítek z nich je velmi vážný.