Radovan Karadzic

Radovan Karadzic Zdroj: Mikhaul Evstafiev/CC BY-SA

Ultranacionální Srbové protestují proti odsouzení Radovana Karadžiče. Rozsudek se nelíbí ani Moskvě

V srbském Bělehradě protestují Srbové proti rozsudku haagského tribunálu, který padl ve čtvrtek ohledně bývalého vůdce bosenských Srbů Karaadžiče. Soud jej poslal na 40 let do vězení, a to především za válečný zločin genocidy ve Srebrenici. Rozsudek je zatím nepravomocný. 

S verdiktem nesouhlasí nejen někteří Srbové, ale také Moskva. Sám Karadžič, kterému je nyní 70 let, už vyjádřil své překvapení nad dlouholetým trestem. “Jeho” Srbové dnes demonstrují za jeho propuštění, což se ale s jistotou nestane.

 

Že se rozsudek nelíbí Moskvě, není vůbec překvapivé. Na rozhodnutí tribunálu nebude mít ruská nelibost žádný vliv. “Již dlouho tvrdíme, že činnost ICTY je zpolitizovaná,” řekl dnes náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov agentuře Interfax. "Bohužel všechny případy, které se projednávaly, byly jednostranné. Neprojednávaly se tam (například) zločiny spáchané kosovskými vůdci a vojáky. Považujeme takovéto přehmaty v práci ICTY za nepřípustné," zdůraznil.

 

ICTY uznal Karadžiče vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem. Bosenskosrbské síly při něm v červenci 1995 povraždily podle některých odhadů až 8000 zajatých mužů muslimské (nyní bosňácké) národnosti.

Odpovědný je také za brutální obléhání Sarajeva, během něhož bylo zabito přes 10.000 lidí, včetně 1500 dětí. Vinným shledali soudci Karadžiče i z pronásledování, vyhlazování, vražd, deportací, nelidských činů spojených s násilným přemísťováním obyvatelstva, z nezákonných útoků na civilisty a z braní příslušníků mírových sil OSN jako rukojmích.

Rozsudek není pravomocný a Karadžić už dal najevo, že se proti němu hodlá odvolat.