Filipíny

Filipíny Zdroj: AP/Aaron Favila

Filipíny tradiční a krvavé: na Velký pátek si místní připomněli ukřižování

Několik desítek lidí se dnes na Filipínách nechalo přibít na kříž při tradičním rituálu, jímž si každoročně tamní věřící připomínají ukřižování Ježíše Krista na Velký pátek. Informovala o tom agentura AFP. Katolická církev tento krvavý rituál neschvaluje, ale respektuje ho.

Ve městě San Fernando na severu země učinil jeden z ukřižovaných svou oběť za mír v Belgii a dalších zemích, které se v poslední době staly cílem teroristů vraždících ve jménu Islámského státu (IS). Ruben Enaje se přitom nechal letos přibít na kříž již potřicáté.

 

Rituál provádí na silně katolických Filipínách každý rok několik desítek lidí za přihlížení desetitisíce diváků, včetně zahraničních turistů. Lidé jdou procesím a bičující se přitom do krve, propichují si různé části těla a vlečou těžké kříže.

"Vím, že mi nevěříte, ale Bůh mi pomohl zotavit se z deprese," vysvětlil svou oběť devětapadesátiletý rybář Willy Salvador zpravodaji AFP. A dodal, že toto je způsob, jímž mu chce poděkovat za své uzdravení.

 

Podle Clara Tolentina z obce San Juan jsou ukřižování a bičování součástí kulturní tradice na Filipínách. Na toto souostroví přivezli katolickou víru španělští kolonizátoři v 16. století; dnes se k ní hlásí asi 80 procent ze 100 milionů obyvatel Filipín.