Hranolky symbolem soustrasti.

Hranolky symbolem soustrasti. Zdroj: Twitter

Inspirace v Charliem.
Hranolky symbolem soustrasti.
Modlete se za Brusel.
Pis jako čurající chlapeček i jako peace. Frites jako pomfrity.
Uděláte mi trošku místo?
7
Fotogalerie

Je suis hranolky. Soustrast na sociálních sítích je občas podivná

Tak, jako sociální sítě před rokem a čtvrt opanoval hashtag Je suis Charlie jako výraz soustrasti s terorizovanou redakcí Charlie Hebdo, se nyní po útocích v Bruselu objevují podobné pokusy. Ústředním motivem je hranolek – symbol belgické gastronomie a (podle mnohých) to jediné, co mají vlámská a valonská část země společného.

Francouzské Je suis…, tedy Jsem to a to, už se jaksi zprofanovalo, ale nesmí chybět ani dnes. Po mnoha dřívějších variantách se v Bruselu francouzsky opravdu mluví, a tak věta #JeSuisBruxelles dává aspoň trochu smysl. Někteří přidávají ještě další jazyky království, tedy #ikbenbrussel, a dokonce #ichbinbrussel (tj. německy, ale realita na Twitteru odpovídá tomu, že němčina je jen minoritní oficiální jazyk – tento hashtag nikdo nesdílí); potažmo globální #iambrussels či franko-anglické #JeSuisBrussels.

Ale není to jen o Bruselu. Někteří lidé na Twitteru nejsou Brusel, nýbrž hranolek: #JeSuisFrite. Další, včetně třeba redakce francouzského satirického magazínu Canard Enchaîné, vyzývají Belgičany, aby si na pomfrity dali pozor (Gardez la frite!).

Stejně tak někteří Belgičané varují všechny lidi zlé vůle, ať se neopovažují na hranolky vztáhnout ruku (#TouchePasàMaFrite). Tento slogan se ovšem objevil už před dvěma lety, když se spekulovalo, že by hranolky mohly být zapsány na seznam kulturního dědictví UNESCO; teď dostává jaksi jiný význam.

Sluníčkářský fotbalový fanoušek SLZ vyzývá k solidaritě mezinárodní: kebab s hranolky, omáčkou harissa a v bagetě.