Petro Porošenko, prezident-oligarcha.

Petro Porošenko, prezident-oligarcha. Zdroj: Polský senát

Porošenkova čokoládovna Roshen.
Fialová a bílá čokoláda, jak originální...
Porošenkova čokoládovna Roshen.
Porošenkova čokoládovna Roshen.
Porošenkova čokoládovna Roshen.
6
Fotogalerie

Vrcholový střet zájmů. Ukrajinský Babiš, prezident Porošenko, dluží Putinovi na daních

V nepěkném mnohačetném střetu zájmů se ocitla čokoládovna Rošen v ruském městě Lipeck. Patří totiž ukrajinskému oligarchovi-prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Ten slíbil, že kvůli vstupu do politiky své ekonomické aktivity utlumí. Ale to není vše. Že se jeho podnik nachází v Rusku, nemá zrovna snadný život. Prodat ale půjde obtížně: Porošenko totiž Putinovi jaksi neplatil daně a má vůči berňáku mnohamilionové dluhy; ruští investoři o něj proto nejeví zájem, uvedla dnes server ruské státní televize RT.

"Kupce pro svůj závod v Lipecku Porošenko hledá velmi aktivně a za pomoci profesionálních zprostředkovatelů. Je třeba mít na paměti, že daňové úřady závod opakovaně uzavřely a že je to nyní v Rusku pro mnohé zájemce komplikovaný majetek," cituje RT šéfa Porošenkovy kanceláře Borise Ložkina.

Porošenko při zvolení do prezidentské funkce sliboval, že prodá veškeré podnikatelské aktivity s výjimkou své ukrajinské televize, zatím tak ale neučinil. Podle Ložkina je Porošenkovo rozhodnutí prodat závod v Lipecku konečné a jeho realizace je pouze otázkou času. Daňové dluhy závodu v Lipecku podle RT dosahují 779 milionů rublů (téměř 276 milionů Kč). Čokoládovna Rošen, jejíž název je odvozen od prezidentova příjmení Porošenko, vyrábí 450.000 tun čokolády ročně. Patří mezi největší čokoládovny na světě. Šéf Rošenu Vjačeslav Moskalevskij loni v květnu řekl agentuře Bloomberg, že Porošenko odhadl hodnotu podniku na tři miliardy dolarů (72 miliard Kč).