Jusra Mardiniová

Jusra Mardiniová Zdroj: Facebook

Jusra Mardiniová
Se sestrou
Jusra Mardiniová
V hledáčku médií
4
Fotogalerie

Hollywoodský příběh syrské uprchlice: Zachránila migranty v moři, teď míří na olympiádu v Riu

Když se loni v létě blížila Syřanka Jusra Mardiniová, její starší sestra Sarah a dalších 18 uprchlíků k řeckému ostrov Lesbos, motor jejich člunu vypověděl poslušnost. Loďka určená tak pro sedm lidí byla přetížená, hrozilo, že se převrhne. Sestry a jedna další žena skočily do moře a podařilo se jim člun dotáhnout na břeh. Teď zdatná plavkyně Jusra míří na letní olympiádu do brazilského Ria de Janeira jako členka zvláštní uprchlické reprezentace.

Na palubě jich bylo jen pár, kdo uměli plavat. „Blesklo mi hlavou, že by bylo opravdu škoda, kdybych se utopila v moři, když jsem závodní plavkyně,“ řekla minulý pátek na tiskové konferenci v Berlíně Jusra Mardiniová (18). V německé metropoli skončila její pouť, která vedla ze syrského Damašku přes libanonský Bejrút, turecký Izmir, řecký Lesbos a balkánské země.

Světová média dnes píší o Jusře jako o malém „uprchlickém zázraku“. Mezinárodní olympijský výbor ji totiž vybral jako kandidátku na start na srpnové letní olympiádě v Riu de Janeiru. Výbor chce, aby na hrách startoval i malý tým sportovců, kteří momentálně mají status uprchlíka. Stalo by se tak poprvé v historii. Mardiniová by měla být jeho členkou. „Chci, aby na mě byli uprchlíci hrdí, a chci je tím povzbudit,“ říká Jusra.

Jusřina cesta za olympijskou nadějí začala loni v září, kdy se společně se sestrou dostaly do Berlína; tam dostala kontakt na Wasserfreunde Spandau 04, jeden z nejstarších plaveckých klubů ve městě. Trénuje ji Sven Spannekrebs a tvrdí, že Jusra je velmi talentovaná a neustále se zlepšuje. Trenér si původně myslel, že by mohla startovat na olympiádě v Tokiu v roce 2020, ale rozhodnutí olympijského výboru vše změnilo.

Média také připomínají, že příběh Jusry je výjimečný ve všech ohledech. Dívka nastoupila hned na podzim do školy a dnes se již dobře domluví německy. Její kauzu ale pozorně sledují i v samotné Sýrii. Existuje prý možnost, že tamní režim by se ji ještě pokusil přesvědčit, aby v Riu startovala za svoji starou vlast. Mezinárodní olympijský výbor ovšem tvrdí, že Syřané nemají problém, aby byla členkou týmu uprchlíků.