Strom. Ilustrační snímek

Strom. Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Na oslavu narození prince vysadili v Bhútánu 108 tisíc stromů

Před dvěma týdny se bhútánskému královskému páru, pětatřicetiletému králi a o deset let mladší královně, narodil první syn. Země narození následníka trůnu řádně oslavila - u příležitosti narození malého prince bylo vysazeno přes 100 tisíc mladých stromků.

Tisíce lidí se v Bhúránu připojilo k tomuto daru k narození mladého prince. Myšlenka vysazovat tak vysoké množství stromů je nejen symbolická, ale pro malou zemi v Himalájích také prospěšná - více než polovina (55 procent) země je sice pokryta lesy, Bhútán se však nachází v průměrné výšce 3000 metrů nad mořem, což znamená značně řidší vzduch, jemuž alespoň částečně ulevují právě tisíce stromů.

Zpráva zaujala kromě místních i zahraniční média - dnes o neobvyklém daru k narození prince Gyalseye informoval britský web deníku Independent nebo také BBC. 

Pro obyvatele Bhútánu má vysazování stromů především náboženský význam - většina obyvytel tohoto státu se hlásí k buddhismu, jehož učení hlásá, že strom je symbolem dlouhého života, zdraví a krásy. I z tohoto důvodu také Bhútánci berou otázky životního prostředí a zachování ekosystémů velmi zodpovědně. BBC uvedla, že v Bhútánu byl dokonce přijat zákon, který stanovuje, že 60 procent země musí být pokryto stromy. Země se díky pěstování stromů dostala dokonce do Guinessovy knihy rekordů, když se jí během loňského roku podařilo úspěšně vypěstovat 50 tisíc stromů během jediné hodiny.