Abdeslam Salah se údajně snažil dostat do Sýrie.

Abdeslam Salah se údajně snažil dostat do Sýrie. Zdroj: Twitter

Teroristu Abdeslama chytli Belgičané živého

Belgická policie dnes dopadla islámského radikála Salaha Abdeslama, který je považován za jediného přímého účastníka loňských listopadových pařížských atentátů. V přestřelce na bruselském předměstí Molenbeek byl společně se zřejmě dalším mužem zraněn, uvedl belgický list La Derniere Heure. Bližší podrobnosti k této policejní akci zatím nejsou k dispozici.

Agentura Belga dnes informovala, že v bytě na předměstí Bruselu, kde došlo v úterý k přestřelce mezi policií a neznámými útočníky, našli belgičtí vyšetřovatelé otisk Abdeslamova prstu. Podle veřejnoprávního belgického rozhlasu RTBF je velmi pravděpodobné, že Abdeslam byl ještě tento týden v bytě, kde na předměstí belgické metropole Forest policie provedla razii.

Byt přišla v úterý šestice belgických a francouzských policistů zkontrolovat v rámci vyšetřování loňských teroristických atentátů v Paříži. Když do něj vstoupili, stali se terčem palby. Tři policisté, z toho jedna Francouzka, utrpěli lehké zranění. Jednoho ze střelců zlikvidoval elitní policejní odstřelovač.

Belgická federální prokuratura dnes informovala, že Alžířan Muhamad Balkaíd zabitý během úterní razie v bruselském bytě byl pravděpodobně jedním z hledaných v souvislosti s pařížskými atentáty. V jiném prohlášení prokuratura upřesnila, že Balkaíd byl pravděpodobně mužem, který vystupoval pod jménem Sámir Buzíd a v úterý byl zabit.

Veřejnoprávní belgický rozhlas informoval, že má informace, podle nichž Abdeslam byl "více než pravděpodobně" jednou ze dvou osob, které při úterní razii uprchli. Jiná belgická média jsou v tomto opatrnější a omezují se na konstatování, že Abdeslam podle důkazů někdy v bytě byl.

Muž jménem Sámir Buzíd je hledaný od prosince, kdy policie zveřejnila jeho záběry pořízené kamerovým systémem, když dva dny po atentátech posílal z Bruselu peníze ženě, která byla poté zabita při přestřelce s policií na pařížském předměstí St. Denis.

Žena byla sestřenicí Belgičana Abdelhamida Abaaouda, který bojoval v Sýrii a byl pravděpodobně hlavním organizátorem pařížských atentátů. Oba byli zabiti v bytě v St. Denis 18. listopadu.

V bruselském bytě našla policie po skončení úterní operace vlajku radikální organizace Islámský stát, který se přihlásil k útokům v Paříži, při nich islamisté povraždili 13 lidí a další stovky osob zranili. Dále našla islamistickou literatura, automatickou zbraň typu kalašnikov a zásobu munice.