Hacker - ilustrační foto

Hacker - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Keyless Go technologie Mercedesu
Zabezpečení auta - ilustrační foto
Nejlépe auto ochrání botička
Staré dobré klasické klíče
Jak se bránit hackerům?
5
Fotogalerie

Jak ukrást auto rychle a vůbec ne zběsile. Slabé místo technologie bez klíče

Absolutní lenost řidičů, kteří se po všech možných asistentech jízdy nemusejí už ani obtěžovat s klíčkem v ruce, se jim může vymstít. Německý automobilový klub (ADAC) testoval 24 aut různých značek a zjistil, že všechny lze ukrást jednoduchým trikem.

Technologii Keyless Go, již u svých nových vozů využívají výrobci od Audi přes Ford až po Toyotu a Volkswagen a která „eliminuje nutnost mít v ruce před nástupem nebo nastartováním vozu klíček“, jak píše Mercedes, lze během pár vteřin obejít, a s autem vám tak může lapka bleskurychle odfrčet.

„Jediné, co musí zloděj udělat, je rozšířit rozsah elektronického klíče (jenž musí být v dosahu senzorů ve voze, pozn. red.) ze dvou nebo tří na několik stovek metrů. Auto se domnívá, že majitel je blízko, odemkne se a zapne motor. Vše proběhne bez jakéhokoliv vloupání,“ vysvětluje Arnulf Thiemel, technik ADAC.

Člověk ani nemusí být hackerský génius, aby něco takového zvládl provést. Stačí dva odhodlaní pobertové: jeden následuje majitele vozu, který má autorizační „klíček“ v kapse, aktivuje zařízení, jímž rozšíří dosah „klíčku“, zatímco druhý chmaták čeká u auta, které mu dokonce samo nastartuje. Autem lze odjet tak daleko, na kolik vydrží palivo. Což většinou do překupnické autodílny stačí.

A jak píše německá mutace The Local: Bez známek vloupání vás, pokud policie vůz najde, pojišťovna může ještě obvinit, že jste chtěli spáchat pojišťovací podvod. ADAC tak apeluje na výrobce, aby se systémem, jenž je dražší než běžný klíč do zámku, ale je snadněji přemožitelný, něco urychleně udělali. Odporuje totiž zdravému rozumu.

Zde video, jak překonat klasické zámky, snad ale aspoň odjet bude horší, než s bezklíčovou technologií: