Cersei je taky vlastně sluníčkářka, jenom se nezdá.

Cersei je taky vlastně sluníčkářka, jenom se nezdá. Zdroj: HBO

Uprchlice s dračí krví Daenerys z rodu Targaryen
Cersei Lannister, totiž Lena Headey
Printscreen stránky Rescue.org
Takhle vidí uprchlíky někteří xenofobové
Jaime Lannister
11
Fotogalerie

Lannisterové prosí o peníze na uprchlíky. Konvičkovci vyhrožují, že si Hru o trůny přestanou stahovat

Televize HBO a herci megaúspěsného seriálu Hra o trůny si dovolili zastat se uprchlíků a vyzvat fanoušky k finanční podpoře organizace International Rescue Committee. Podle očekávání na jejich hlavy nasněžilo nadávek, jak když se za Zdí shlukují Jiní.

Už tak horečně očekávanou, šestou řadu kultovního seriálu na motivy ságy Písně ledu a ohně přiživila HBO pečlivě marketingovou „kontroverzí“. Nějakých šest týdnů před premiérou zveřejnila televize video, kde herci a herečky vedení Lenou Headeyovou (Cersei) prosí o příspěvky na uprchlíky zejména z Blízkého východu: "Tohle není fikce či fantazie. Každý měsíc prchají ze svých domovů statisíce lidí. Co byste dělali vy, abyste zachránili svůj život, svou rodinu, svou budoucnost?"

Co se na českém Facebooku strhlo, se dalo očekávat: hejty a hrozby, že přestanou seriál sledovat (rozuměj: stahovat, moc lidí si kvůli Hře o trůny kabelovku fakt neplatí). Ale je tam i spousta rozumných lidí, kterým nevadí, že příslušníci hereckého řemesla využívají své popularity, aby získali nás obyčejné pro humanistické účely. Populární lidi angažuje i OSN jako ambasadory pro kdeco, proč by kabelovkový fenomén měl vystupovat z řady.

Ale to jsem odbočila od té marketingové kampaně. Za příspěvek IRC dostanete, podobně jako na crowdfundingových serverech, upomínkový předmět. Menší částky jsou spíše symbolické, ale už za 50 dolarů můžete vlastnit odznak pobočníka krále, za 1000 dostanete „dračí“ vejce a největší donátoři se na Halloween (nebo pro jakoukoliv jinou činnost) mohou převlékat do uniformy kastrátů, totiž Neposkvrněných.

S výší příspěvku vám také raketově roste šance dostat se do „loterie“ na premiéru šesté řady, včetně letenek, hotelu a afterparty s herci. No tomu teprve říkám edukace. I když byste nebyli přímo „sluníčkáři“ a „vítači“, ale jen diváci vůči uprchlíkům indiferentní, tohle může přesvědčit některé jedince k tomu, aby sáhli po kreditce. Takže kdepak obyčejná charita. Vy přispějete IRC, HBO a herci mají další reklamu a peníze z prodeje upomínkových předmětů a vám doma na maketku Železného trůnu sedá prach.