Tchin Ťjo, nový prezident Barmy.

Tchin Ťjo, nový prezident Barmy. Zdroj: ČTK/AP/Aung Shine Oo

Barmským prezidentem se stává Tchin Ťjo. Su Ťij tahá za nitky

Barmský parlament podle očekávání zvolil prezidentem Tchin Ťjoa, blízkého spolupracovníka vůdkyně Národní ligy pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij. Ťjo je od roku 1960 první hlavou barmského státu, která není spojena s armádou.

Su Ťij přivedla NLD loni v listopadu k výraznému vítězství v parlamentních volbách. Strana získala v obou komorách zákonodárného sboru většinu, takže její hlavní kandidát měl největší naději na úspěch. Tchin Ťjoa podpořilo 360 z 652 hlasujících zákonodárců, oznámil po sečtení hlasů představitel parlamentu.

 

"Je to vítězství naší sestry Su Ťij. Výsledek hlasování svědčí o tom, jak ji lid miluje," řekl po hlasování nově zvolený prezident před poslanci obou parlamentních komor.

 

 

Ústava ještě z dob vojenské diktatury znemožnila kandidaturu nositelce Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Ta ale již dříve prohlásila, že bude zemi vládnout prostřednictvím svého zástupce a ve čtvrtek dolní parlamentní komora nominovala na prezidentskou funkci Tchin Ťjoa.

 

Ústava z roku 2008, přijatá ještě armádním režimem, znemožňuje ucházet se o nejvyšší úřad osobám, jejichž rodinní příslušníci nemají barmské občanství. Oba synové Su Ťij jsou britskými občany, stejně jako byl její zesnulý manžel.

Generál viceprezidentem

 

Poslanci obou parlamentních komor dnes na společném zasedání volili prezidenta ze tří kandidátů. Jednoho z nich měla právo navrhnout armáda, jež byla u moci v Barmě do roku 2011. Její kandidát, generál ve výslužbě Myin Schwei získal 213 hlasů. Tento bývalý šéf obávané vojenské rozvědky, který je na americkém sankčním seznamu osob, bude prvním viceprezidentem Barmy.

Armáda si v Barmě nadále udržuje silný vliv na politické dění; ústava jí zaručuje čtvrtinu parlamentních křesel, což jí umožňuje vetovat ústavní dodatky, a omezovat tak rozsah demokratických reforem.

Třetího prezidentského kandidáta nominovala horní parlamentní komora, kde má také většinu Národní liga pro demokracii. Henry Van Thio, který reprezentuje četné národnostní menšiny, bude druhým viceprezidentem. Van Thio pochází z etnické menšiny Čjinů, která žije v chudém, odlehlém Čjinském státě na západě Barmy u hranice s Indií.

Prezidentovým úkolem bude nyní jmenovat vládu, která převezme moc od dosavadní hlavy státu Thein Seina 1. dubna. Výjimkou jsou ministři vnitra, obrany a bezpečnosti hranic, které jmenuje vrchní velitel armády.

Věrný spolužák

Nový barmský prezident Tchin Ťjo se zná se Su Ťij od základní školy, více než 20 let disidentku věrně provázel v jejím nenásilném boji za demokracii země a byl jejím poradcem v zahraničněpolitických otázkách. Vojenská junta opoziční vůdkyni držela 15 let v domácím vězení a také Tchin Ťjo strávil několik měsíců ve vězení.

Tchin Ťjo vystudoval ekonomii a počítačové vědy na univerzitě v Rangúnu, dva roky studoval také na Londýnské univerzitě. Mezi své záliby řadí ale i literaturu, jeho otec byl známý barmský básník.

Doposud pracoval jako univerzitní profesor a vedl dobročinnou nadaci, která pečuje o obyvatele nejchudších oblastí země. Podle komentátorů je nejsilnější stránkou tohoto tichého, nenápadného politika loajalita.