Tureckou Ankarou otřásl silný výbuch

Tureckou Ankarou otřásl silný výbuch Zdroj: ČTK

Tureckou Ankarou otřásl silný výbuch
Tureckou Ankarou otřásl silný výbuch
Tureckou Ankarou otřásl silný výbuch
3
Fotogalerie

Ankarou otřásl silný výbuch. Několik desítek mrtvých i raněných

Přinejmenším 27 lidí dnes večer zahynulo a 75 utrpělo zranění při explozi bomby v centru turecké metropole Ankary. Nálož byla ukrytá v automobilu. Oznámil to úřad ankarského guvernéra Mehmeta Kiliçlara. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Ministerstvo zahraničí ČR neví o tom, že by mezi postiženými byli čeští občané, a šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek vyjádřil turecké vládě a pozůstalým soustrast.

V prohlášení Kiliçlarova úřadu se upřesňuje, že na místě zemřelo 23 lidí a další čtyři podlehli zraněním při převozu do nemocnice. Zraněné osoby rozvezly sanitky do nemocnice po celém městě. Terčem výbuchu byl zjevně autobusový dopravní uzel, zastávka pro minibusy a centrální stanice podzemní dráhy ve čtvrti Kizilay.

 

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Nicméně turecké úřady obvykle takové útoky připisují kurdským separatistům a podle agentury Reuters nejmenovaný bezpečnostní činitel uvedl, že první poznatky naznačují, že i za dnešním útokem je zakázaná Strana kurdských pracujících (PKK) a kurdští radikálové ze Sýrie. PKK ale už vydala prohlášení, v němž atentát odsoudila.

 

"Nemáme informace o tom, že by mezi oběťmi atentátu v Ankaře či mezi zraněnými byli občané České republiky," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová, která se odvolala na zprávy českého zastupitelského úřadu v hlavním městě Turecka.

"Další šokující zprávy z Ankary i Pobřeží slonoviny. Číst znovu o desítkách mrtvých je strašné. Vyjadřuji účast vládám i pozůstalým obětí," napsal na twitteru ministr Zaorálek v souvislosti s dnešními teroristickými útoky v Ankaře a také v Pobřeží slonoviny, kde ozbrojení útočníci zabili 14 civilistů a dva vojáky.

 

Turecká televizní stanice TRT uvedla, že automobil explodoval v oblasti parku Gülen v centru Ankary v blízkosti autobusové stanice. Nedlouho předtím hlásila, že výbuch nastal při srážce auta s autobusem. Na místo se sjely hasičské vozy a vozy záchranné služby. Bezpečnostní síly mezitím oblast evakuovaly kvůli nebezpečí následné exploze a neprodyšně ji uzavřely.

Podle BBC výbuch nastal u hlavního autobusového nádraží v blízkosti řady vládních budov. Zdroj agentury Reuters z tureckých bezpečnostních sil řekl, že mohlo jít i o čin sebevražedného útočníka.

Svědek, na kterého se Reuters odvolal už dříve, uvedl, že po explozi byla slyšet také střelba. Nad oblastí byl ze vzdálenosti 2,5 kilometru vidět stoupající kouř.

Před necelým měsícem zahynulo v Ankaře při podobném teroristickém útoku s autem naloženým výbušninami 29 lidí a na šest desítek utrpělo zranění. Turecké úřady atentát připsaly kurdským bojovníkům.