Nejstarší muž planety

Nejstarší muž planety Zdroj: timesofisrael.com

Přežil koncentrák v Osvětimi, teď se stal nejstarším mužem světa

Israel Kristal se narodil v září 1903, zažil dvě světové války a přežil i věznění v koncentračním táboře Osvětim. Teď se stal nejstarším mužem na celém světě.

Jak potvrdili autoři z příručky Guinnessovy světové rekordy, tak Israel Kristal se v sobotu dožil 112 let a 179 dnů. Předchozí oficiálně potvrzený nejstarší muž planety, Japonec Jasuturo Koide, zemřel v lednu ve věku 112 let a 312 dní.

Pan Kristal se narodil židovským rodičům v polské vesnici Maleniec. Pracoval v Lodži v rodinném podniku s cukrovinkami. Za druhé světové války žil v místním ghettu, kde zemřely jeho dvě děti. Pak byl společně s manželkou deportován do koncentračního tábora Osvětim. On přežil, jeho žena ne. Když byl Osvětim osvobozen, tak Israel Kristal vážil pouhých 37 kilogramů. V roce 1950 emigroval s druhou manželkou a synem do Izraele a dnes žije v Haifě.

Recept na dlouhověkost ale nemá. Jak tvrdil deníku Jerusalem Post, „vše se rozhoduje nahoře“. Jeho dcera Shula Kuperstochová novinám řekla, že „optimismus a moudrost mého otce nezměnil ani holocaust. Oceňuje to, co má“.

Za vůbec nejstaršího člověka na světě je dnes považována Američanka Susannah Mushatt Jonesová, které bylo v sobotu 12. března, 115 let a 250 dní.