John Kerry

John Kerry Zdroj: Profimedia.cz

John Kerry si pochvaluje syrské příměří. Násilí prý již téměř vymizelo

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes oznámil, že příměří v Sýrii je funkční - násilností údajně ve válkou sužované oblasti ubylo až o 90 procent. 


Prohlásil také, že před obnovením syrských mírových rozhovorů v Ženevě chce hovořit se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Rozhovory by měly začít v pondělí, jednání s Lavrovem by se mělo podle agentury AFP konat ještě dnes.

USA, Rusko a také Saúdská Arábie jsou členy mezinárodní skupiny, která usiluje o řešení syrské krize diplomatickými prostředky.

 

Kerry dnes také prohlásil, že režim syrského prezidenta Bašára Asada nedokáže současné situace zneužít, protože ostatní se snaží dodržovat příměří. Klid zbraní začal platit před čtrnácti dny, je v zásadě dodržován, i když pokračují boje proti islámským radikálům, na něž se příměří nevztahuje.

Americký ministr také řekl, že termín ženevských rozhovorů bude tentokrát dodržen. Vládní a opoziční delegace budou stejně jako v prvním kole jednat odděleně. Hlavním prostředníkem je zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který druhé kolo svolal původně na 7. březen, ale několikrát pak termín odsunul.