María Coniová (22) a Marina Menegazzová (21)

María Coniová (22) a Marina Menegazzová (21) Zdroj: Facebook

Včera jsem byla zabita… z FB statusu zavražděných turistek je virál

Atmosféře, s jakou byla komentována zpráva o zavraždění dvou argentinských turistek v Ekvádoru, se rozhodla postavit paraguayská studentka Guadalupe Acostová nezvyklým způsobem. Na svém Facebooku zveřejnila status, který jakoby patřil zavražděným.

V únoru byly v Ekvádoru zavražděny María Coniová (22) a Marina Menegazzová (21). Údajně jim došly peníze, obrátily se tedy na známého, který kontaktoval jiného známého, píše server news.com.au. Dva muži, o nichž studentky doufaly, že jim vypomůžou ze svízelné situace, je potom sexuálně napadli a zabili; jejich těla poté zabalili do igelitových pytlů. Muži byli zatčeni a prý se k činu přiznali.

Byla by to smutná, přesto bohužel nepříliš výjimečná zpráva, jak podotýká BBC. Co následovalo v Latinské Americe po zveřejnění detailů případu, však nebyl obvyklý soucit, ale spíš otázky implikující, že si děvčata za to mohla vlastně sama. Komentáře typu: „Jak to, že cestovaly samy?“ (přestože necestovaly samy, byly přece dvě), „Proč riskovaly?“ rozlítily paraguayskou studentku Guadalupe Acostovou tak, že na svůj Facebook umístila hypotetický status zavražděných obracejících se k těm, kdo kladou zbytečné otázky. Sdílelo ho již víc než 700 tisíc uživatelů.

Zde je část překladu z anglického znění z news.com.au:

„Včera jsem byla zabita… Ale horší než smrt bylo ponížení, které následovalo. Od chvíle, kdy našli mé tělo, se nikdo neptal, kde je ta osoba, jež ukončila mé sny, naděje a život. Ne, raději kladli zbytečné otázky. Mně, umíš si to vůbec představit? Mrtvé dívce, která nemůže mluvit, nemůže se bránit.

Co jsi měla na sobě? Byla jsi sama? Proč žena cestuje sama? Byla jsi v pochybné čtvrti, co jsi čekala?

Zpochybňovali mé rodiče kvůli tomu, že mi dali křídla, umožnili mi být nezávislá jako ostatní. Řekli jim, že jsme fetovaly a určitě si o to říkaly. Prý na nás měli dohlédnout.

A teprve, když jsem byla mrtvá, jsem si uvědomila, že pro zbytek světa to není stejné, jako kdyby se to stalo muži. Že to, že jsem zemřela, byla moje chyba. Zatímco kdyby titulek zněl ‚Dva mladí cestovatelé byli zabiti‘, lidé by vyjadřovali soustrast a podle svého falešného a pokryteckého dvojího metru by žádali pro vrahy vyšší trest.

Ale protože jsem žena, tak se to zlehčuje. Není to tak závažné, poněvadž jsem si o to přece říkala…

Žádám Vás, jménem svým a každé ženy kdy umlčené; žádám Vás jménem každé ženy, jejíž život byl zničen, promluvte. Budeme bojovat, budu v duchu s Vámi a slibuji, že jednou nás bude tolik, že na světě nebude dost igelitových pytlů, aby nás všechny umlčely.“ (originální verze zde; varujeme, status obsahuje i fotografii místa nálezu těl)

 

Podle BBC Acostovou šokovalo, jakou odezvu její status měl. Ale je tomu ráda a doufá, že se lidé více zamyslí nad tím, jak reagují na zprávy o násilí páchaném na ženách. V totéž doufá španělská fráze #viajosola (cestuji sama) na Twitteru, kde ženy hájí své právo cestovat samy.